Pratite najnovije objave preko RSS kanala - Kazup - Prijava / Odjava


Kontaktirajte nas -> Email: info@kazup.hr - Tel. centrala: +385 47 666 111

U Županijskoj palači Varaždinske županije danas je (petak, 20. rujna) održana svečanost dodjele certifikata novoimenovanim europskim točkama za darovite u Hrvatskoj te susret svih registriranih europskih točaka za darovite u Hrvatskoj.

Centri izvrsnosti Varaždinske županije su jedini Europski centar za darovite u Hrvatskoj u sklopu Europske mreže za podršku darovitima (ETSN), a zahvaljujući tome im je pripala čast imenovati europske točke za darovite.

Certifikate Europska točka za darovite primili su: Udruga za darovitost DAR, Centri izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, VI. osnovna škola Varaždin, Dječji vrtić „Dječji svijet“, Osnovna škola Trnjanska, Elektrotehnička i prometna škola Osijek, Glazbena škola u Varaždinu, Gimnazija Petar Preradović Virovitica, Srednja škola Pregrada i Karlovačka županija – Ka Raddar.

Na svečanosti je, uz voditelja Europskog centra za darovite Hrvatska Miroslava Huđeka i zamjenika župana Varaždinske županije Tomislava Paljaka, sudjelovala tajnica Europske mreže za podršku darovitima Csilla Fuszek, Željko Rački s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Osijek, Stiven Toš iz Rotary RC Varaždina 1181. Tom je prigodom Barbara van Ginneken iz Nizozemske predstavila međunarodnu specijalizaciju za rad s darovitim učenicima i studentima po programu „The RadboudSCW International Training on High Ability“, čiji je nositelj nizozemsko sveučilište Radboud University iz Nijmegena.

Ujedno je bilo i predstavljeno postojećih šest europskih točaka za darovite u Hrvatskoj, Škola stvaralaštva – Novigradsko proljeće, Udruga „Vjetar u leđa“, Hrvatski robotički savez, Osnovna škola „Petar Zoranić“ Nin, Dječji vrtić „Cvit Mediterana“ i Centar za poticanje darovitosti, Rijeka.

Priznanje je to za županijski projekt Ka Raddar, koji je prepoznat i na nacionalnoj i međunarodnoj razini te je osim zadovoljstva i pohvala učenika polaznika, roditelja te profesora mentora ostvario vrijedno priznanje struke na ovoj razini.

 

1 1 20190919 160653

Svečanost otvaranja 2. Hrvatskog kongresa psihosomatske medicine i psihoterapije s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „Zajedno u ratu, zajedno u zdravlju“ održana je u četvrtak, 19. rujna 2019. godine, u Zorin domu u Karlovcu. Organizator kongresa je Zagrebački institut za kulturu zdravlja, a suorganizatori su Opća bolnica Karlovac te brojne druge akademske ustanove, stručna društva i braniteljske udruge. Tema 2. Kongresa posvećena je međupovezanosti tjelesnog, psihološkog, socijalnog i duhovnog u zdravlju i bolesti. Cilj je okupiti vodeće stručnjake iz preventivnih, terapijskih i rehabilitacijskih programa te palijativne skrbi za veteransku populaciju, kako bi kroz razmjenu spoznaja i konstruktivni dijalog donijeli stručne zaključke za bolje razumijevanje i pozornost na zaštiti i unaprjeđenju zdravlja hrvatskih branitelja i članova njihove obitelji. Kongres traje od 19. do 21. rujna u Karlovcu. Svečanost su svojim dolaskom uveličali ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Milan Kujundžić te brojni drugi stručnjaci, liječnici. U ime Karlovačke županije, svečanosti je nazočila zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar.

 image2 005

18. sjednicu Županijske skupštine (petak, 20. rujna 2019. godine) od 9.00 sati možete gledati na sljedećem linku:

 

PRIJENOS UŽIVO

 

dsc 0018 023

Karlovačka županija je započela s održavanjem zborova građana po gradovima i općinama. Tako je prvi takav zbor građana održan u četvrtak, 19. rujna, u Lasinji, u prostoru DVD-a Lasinja. Cilj zborova građana je upoznati građane s radom i projektima Karlovačke županije te u komunikaciji s građanima saslušati njihove zahtjeve, prijedloge, primjedbe, kritike…
Tako je vodstvo Karlovačke županije, predvođeno županom Damirom Jelićem, u Lasinji u neposrednoj komunikaciji s građanima, predstavilo svoje projekte, posebno one koji se odnose na područje Općine Lasinja. Nakon pozdravnih riječi načelnika Općine Željka Prigorca i župana Damira Jelića okupljenim građanima prezentirani su projekti na kojima Županija radi te projekti koji su od interesa ili su vezani uz područje Lasinje. Predstavljeni su projekti vezani za demografiju, mrežu škola, Regionalni centar kompetencija, dječje vrtiće, obranu od poplave, zbrinjavanju otpada, državne imovine, turizma i gospodarstva te prometne i komunalne infrastrukture. Projekte su uz župana Jelića, predstavili zamjenice župana Martina Furdek Hajdin i Vesna Hajsan Dolinar, pročelnik Ureda župana Kristijan Čujko, ravnatelj ŽUC-a Stjepan Turković i voditeljica Odsjeka za građenje Anita Malović. Okupljeni građani potom su postavljali pitanja i davali prijedloge, a najviše se pitanja odnosilo na uređenje prometnica i komunalne probleme.

Nakon održanog zbora građana župan i suradnici obišli su novouređene sportske terene, obnovljenu staru općinsku zgradu te novouređeni prostor za dječji vrtić.  

 

img 159563f975ec0b052264fb5346394b9c v 

Nakon niza operativnih sastanaka u svim hrvatskim županijama, ministar uprave Ivan Malenica i ministar financija Zdravko Marić održali su zajednički sastanak sa županima u četvrtak, 19. rujna, u Hrvatskoj zajednici županija. Ministri su iznijeli daljnje upute oko povjeravanja poslova ureda državne uprave, a u naredna tri mjeseca ministarstva i županije usuglasit će nekoliko važnih akata kako reforma bila uspješno provedena.

Povjeravanje poslova ureda državne uprave županijama za građane znači da će više od dvjesto poslova – što upravnih, što neupravnih, od 1. siječnja 2020. godine moći obavljati na jednome mjestu. Ovom reformom nastoji se pojednostaviti dobivanje potrebne dokumentacije u upravnim područjima gospodarstva (obrt, trgovina, turizam), društvenih djelatnosti (školstvo, kultura, hrvatski branitelji, sport), opće uprave (registri birača, prijave, državne matice) te imovinsko-pravnih odnosa (izvlaštenje nekretnina, utvrđivanje prava vlasništva na turističkom i ostalom građevinskom zemljištu).

Županijama se ne povjeravaju poslovi nadzora i to u tri segmenta – upravnoj inspekciji, upravnom nadzoru i nadzoru zakonitosti općih akata jedinica lokalne samouprave.

Organizacijski i financijski aspekt reforme zahtijevao je promjenu 66 zakona, a u sljedeća tri mjeseca županije će donijeti odluke i pravilnike kako bi se pripremili sporazumi o povjeravanju poslova, a operativni koraci definirani su na sastanku. Sporazumima koje će Ministarstvo uprave potpisati sa županijama, državni službenici prijeći će u status službenika u jedinici lokalne i područne samouprave te će odrađivati poslove sukladno ustrojstvu svake županije.

Za financiranje ove reforme osigurana su sredstva iz državnog proračuna i to 350 milijuna kuna, a s dodatnih 150 milijuna kuna za otpremnine djelatnicima ureda državne uprave smanjit će se ukupan broj službenika. U sljedećem koraku očekuje se da oni izjasne po pitanju ponuđenih otpremnina kako bi se napravila financijska raspodjela po županijama sukladno preuzetim poslovima, ali i službenicima i namještenicima. Raspravljano je i o brojnim tehničkim detaljima reforme – od izrade proračuna do Odluka o ustrojstvu županija, a s ciljem da od 2. siječnja građani nemaju prepreka, već efikasniju uslugu.

Podsjećamo, do 2001. godine poslove ureda državne uprave obavljale su županije, a ponovno povjeravanje tih poslova županijama građanima će osigurati brži i jednostavniji pristup različitim administrativnim uslugama.

U ime Karlovačke županije sastanku je nazočio zamjenik župana Mirko Martinović.

dsc 0001 020

24. sjednica Skupštine društva Centar za gospodarenjem otpadom Karlovačke županije KODOS d.o.o.. održana je u četvrtak, 19. rujna, u prostoru Ureda župana Karlovačke županije. Sjednicom je predsjedala predsjednica Skupštine Društva, zamjenica župana, Martina Furdek Hajdin.
Na sjednici Skupštine je donesena Odluka o izmjeni Društvenog ugovora kojom je Ličko - senjska županija postala novi član Društva. Ovim činom u Društvo KODOS su uključene susjedne županije Ličko-senjska i Sisačko-moslavačka, koje će dio svojeg otpada zbrinjavati u Centru za gospodarenje otpadom na Babinoj gori te tako preuzeti svoj dio financijskih obveza. 
Skupštini su, uz članove Skupštine Društva, nazočili župan Karlovačke županije Damir Jelić, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Roman Rosavec te župan Ličko-senjske županije Darko Milinović.

 

1 20190918 102301

 

U srijedu, 18. rujna, u organizaciji Karlovačke županije i Grada Karlovca, u Muzeju Domovinskog rata na Turnju, održan je sastanak svih osnovnoškolskih i srednjoškolskih ravnatelja na području Karlovačke županije. Teme sastanka bile su Program KA RADDAR, projekt „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva Karlovačke županije“, projekt „Karlovačka županija za inkluzivne škole“, financijsko poslovanje i projekti, tekuće aktivnosti, te afirmativne teme Upravnog odjela za školstvo. Sastanku je nazočila i zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar koja je prezentirala demografske mjere u Karlovačkoj županiji s naglaskom na uvođenje predškolskog odgoja u školske ustanove. Sudionici sastanka imali su priliku obići prostor Muzeja domovinskog rata, te im je prezentiran rad samog Muzeja.

1 image1

 

U cilju usmjeravanja učenika u deficitarna zanimanja koja se provode i u okviru projekta P. S. Pokreni se, zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar, zamjenica gradonačelnika grada Karlovca Andreja Navijalić, ravnatelj JURRA-e Vilko Klasan te predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - podružnice Karlovac Ivana Mehle, analizirali su status projekta te definirali daljnje aktivnosti u provedbi projekta. Vrijednost projekta je 1.7 milijun kuna. Ostali partneri na projektu su: poduzetnici, Vijeće za tržište rada Karlovačke županije, Hrvatska gospodarska komora, Obrtnička komora Karlovačke županije, Ženska grupa Korak - Karlovac te Carpe Diem.

Potkategorije

 

KLASA: 021-04/18-01/18
URBROJ: 2133/1-01-03/01-18-01
Karlovac, 2. veljače 2018.

 

Na temelju članka 45. stavak 1. Poslovnika Županijske skupštine

s a z i v a m

7. sjednicu Županijske skupštine za srijedu, 28. veljače 2018. godine, s početkom rada u 9.00 sati u prostoru Gradske vijećnice Grada Karlovca, Banjavčićeva ulica broj 9, Karlovac.
    
Predlažem sljedeći
D n e v n i   r e d:

-    Izvješće Mandatnog povjerenstva
-    ProjetiKA – prezentacija: dr. sc. Zlatko Kuzman
-    Informacija o projektima Karlovačke županije „407 za 047 Županiju“
 – prezentacija: župan Damir Jelić, prof.
-    Vijećnička pitanja i prijedlozi

 

1.    Usvajanje zapisnika sa 5. i 6. sjednice Županijske skupštine
2.    Prijedlog Statutarne odluke o izmjeni i dopuni Statuta Karlovačke županije  
3.    Prijedlog Odluke o proglašenju svetog Josipa zaštitnikom Karlovačke županije
4.    Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o županijskim porezima
5.    Donošenje II. Izmjena i dopuna Prostornog plana Karlovačke županije
        MATERIJAL SE NALAZI NA www.kazup.hr
6.    Prijedlog Programa praćenja stanja okoliša i način provjere provedbe mjera zaštite okoliša pri provedbi II. Izmjena i dopuna Prostornog plana Karlovačke županije
7.    Izvješće o stanju okoliša Karlovačke županije 2013. – 2016. godine
8.    Davanje suglasnosti na prijedlog Statutarne odluke o dopuni Statuta Doma zdravlja Ozalj
9.    Davanje suglasnosti Karlovačke županije na dokumente Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske:
       a) suglasnost na Odluku o promjeni djelatnosti i sklapanju Dodatka II Sporazumu o osnivanju ustanove Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske
       b) suglasnost na izmjene i dopune Plana prihoda i rashoda za 2017. godinu
       c) suglasnost na Program rada za 2018. godinu
       d) suglasnost na Plan prihoda i rashoda za 2018. godinu
10.    Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o postupku i uvjetima javnog natječaja i kriterijima vrednovanja ponuda za davanje u zakup zajedničkih otvorenih lovišta na području Karlovačke županije
11.    Prijedlog Odluke o imenovanju Stručne komisije za ustanovljenje zajedničkih lovišta na području Karlovačke županije
12.    Izvješće o provedenom postupku dodjele stipendija, učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2017/2018.
13.     Prijedlog Odluke o dopuni djelatnosti Učeničkog doma Karlovac
14.    Prijedlog Odluke o promjeni naziva Gimnazije Bernardina Frankopana   
15.    Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti županu za potpisivanje Ugovora o darovanju nekretnina Općini Plaški  
16.    Odluka o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija u osnovnim školama u 2018. godini kojima je Karlovačka županija osnivač
17.    Odluka o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija u srednjim školama i učeničkim domovima u 2018. godini kojima je Karlovačka županija osnivač
18.    Plan rashoda za nabavu proizvedene dugotrajne imovine i dodatna ulaganja na nefinancijskoj imovini u osnovnim, srednjim školama i učeničkim domovima u 2018. godini kojima je Karlovačka županija osnivač
19.    Operativni plan investicijskih ulaganja u osnovne, srednje škole i učeničke domove u 2018. godini kojima je Karlovačka županija osnivač
20.    Donošenje Odluke o kriterijima i mjerilima te načinu financiranja decentraliziranih funkcija u zdravstvu u 2018. godini
21.    Prijedlog Odluke o kriterijima i mjerilima te načinu financiranja Doma za starije i nemoćne osobe „Sveti Antun“ Karlovac u 2018. godini
22.    Prijedlog Odluke o kriterijima i mjerilima te načinu financiranja Centara za socijalnu skrb u Karlovačkoj županiji u 2018. godini
23.    Prijedlog Odluke o kriterijima, mjerilima te načinu financiranja troškova ogrijeva korisnicima koji se griju na drva u 2018. godini  
24.    Izvješće o radu Povjerenstva za nadzor nad radom mrtvozornika na području Karlovačke županije u 2017. godini
25.    Izvješće o radu Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Karlovačke županije u 2017. godini
26.    Izvješće o radu Županijskog savjeta mladih u 2017. godini
27.    Program za mlade Karlovačke županije 2018. - 2021. godine
28.    a) Prijedlog Odluke o osnivanju Savjeta mladih Karlovačke županije
         b) Prijedlog Odluke o objavi Javnog poziva za isticanje kandidatura za članove i zamjenike članova Savjeta mladih Karlovačke županije
29.    Prijedlog Rješenja o izmjeni i dopuni Rješenja o imenovanju predstavnika Karlovačke županije u Skupštinu Hrvatske zajednice županija
30.    Prijedlog Rješenja o stavljanju van snage Rješenja o imenovanju Županijskog povjerenstva za zaštitu prava pacijenata
31.    Razrješenje i imenovanje članova školskog odbora OŠ Generalski Stol, OŠ „Vladimir Nazor“, Duga Resa, Srednje škole Duga Resa

         - Odgovori na vijećnička pitanja

 

PREDSJEDNIK
ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

 Ivan Vučić, dipl. ing.

 

Copyright by Kazup.hr (2009) - Sva prava pridržana - Email: info@kazup.hr - Tel./Fax: +385 47 666 111 - Dizajn i izrada: Infostudio.hr - Održava: Triton IT