Pratite najnovije objave preko RSS kanala - Kazup - Prijava / Odjava


Kontaktirajte nas -> Email: info@kazup.hr - Tel. centrala: +385 47 666 111

czkz covid

OBAVIJESTI

 izvjesca zupana Baner1

baner-otvoreni proracun

proracun baner kazup

STUDIJA PROMETNOG  Baner

 

POSUDIONICA pomagala baner2

 

Epidemija COVID-a 19 nije zaustavila projekt obrane od poplava u Karlovačkoj županiji. Tako su jučer u Ogulinu i službeno otvoreni radovi izgradnje retencije Ogulin što je prva faza Projekta zaštite od poplava grada Ogulina. Otvorenju radova nazočili su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, saborski zastupnik Tomislav Lipošćak, zamjenica župana Karlovačke županije Martina Furdek – Hajdin, gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Vrijednost prve faze radova je 54,7 milijuna kuna (s PDV-om), a predviđeni završetak planiran je za 25 mjeseci.

Nakon katastrofalnih poplava koje su proteklih godina pogodile Karlovačku županiju, a između ostaloga i grad Ogulin, ovaj projekt bio je više nego nužan. Na inicijativu Karlovačke županije, uz veliku pomoć Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Hrvatskih voda još se 2017.godine krenulo sa rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa, primjenjujući tzv.ogulinski model u kojem je 10 županijskih pravnika sudjelovalo i pomagalo Hrvatskim vodama u rješavanju tih odnosa čime se sedmerostruko ubrzalo njihovo rješavanje.

Zaštita grada Ogulina od velikih voda planira se ostvariti izgradnjom retencije na prostoru doline Ogulinske Dobre približno 2,5 kilometra zračne linije udaljenosti od najzapadnijeg dijela grada Ogulina, a glavni objekt retencije bit će nasuta brana koja će imati funkciju ublažavanja vrhunca vodnog vala uz ispuštanje vode kroz temeljni ispust. Najveći dio godine retencijski prostor bit će prazan, a punit će se vodom tek u slučaju dolaska velikih vodnih valova.

U području obuhvata zahvata nalazi se više prostorno – infrastrukturnih ograničenja od kojih su najznačajnije željeznička pruga Zagreb - Rijeka i ribnjak na Vitunjčici, a zaštita željezničke pruge obuhvaća dionice pruge na kojima je uslijed pojave stogodišnje vode u retenciji moguće plavljenje pruge i destabilizacija postojećeg nasipa.

Karlovačka županija će izdati tri građevinske dozvole za projekte koji su nastali kao posljedica izgradnje ovog sustava obrane od poplave- izmještanje ceste u naselju Brestovac, izmještanje vodoopsrbe te dalekovoda, pripadajuće trafostanice i mreže.

Ukupna vrijednost projekta je 186,2 milijuna kuna i financira se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. gdje je Republici Hrvatskoj za projekte jačanja sustava upravljanja katastrofama na raspolaganju 215 milijuna eura bespovratnih sredstava (cjelokupni zahvat se izvodi kroz 4 faze). Iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je 158,1 milijuna kuna, odnosno 85% dok se 27,9 milijuna kuna osigurava iz izvornih sredstava Hrvatskih voda.

Copyright by Kazup.hr (2009) - Sva prava pridržana - Email: info@kazup.hr - Tel./Fax: +385 47 666 111 - Dizajn i izrada: Infostudio.hr - Održava: Triton IT