Pratite najnovije objave preko RSS kanala - Kazup - Prijava / Odjava


Kontaktirajte nas -> Email: info@kazup.hr - Tel. centrala: +385 47 666 111

 dsc 0050 005

Vlada Republike Hrvatske pod predsjedanjem predsjednika Vlade Andreja Plenkovića zasjedala je u četvrtak, 6. prosinca, u Karlovcu. Sjednica je održana u prostoru Gradskog kazališta Zorin dom  uz nazočnost župana Karlovačke županije Damira Jelića i gradonačelnika Karlovca Damira Mandića. Prije sjednice premijer i ministri su obišli prostor HEP-ove Munjare u Ozlju, prostore novouređenih Dnevnih bolnica pri Općoj bolnici Karlovac, a nakon sjednice i prostor novoizgrađenog dijela Hotela Europa u Karlovcu.

Otvarajući ovu, 130. sjednicu Vlade, na čijem je dnevnom  redu bilo 37 točaka vezanih uz razvoj grada te Karlovačke županije, predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnoj je riječi rekao da mu je drago što je boravak u Karlovačkoj županiji započeo s dva projekta bitna za cijelu državu.

,,Posjetili smo Ozalj i jednu od tri najstarije hidroelektrane u Hrvatskoj koja obilježava 110. obljetnicu rada i gdje je završeno 60 milijuna kuna vrijedno ulaganje u revitalizaciju hidroelektrane Ozalj 1”, kazao je Plenković, istaknuvši kako je ova hidroelektrana izrazito važan obnovljivi izvor energije i predstavlja još jedno konkretno ulaganje Hrvatske elektroprivrede u okviru investicijskog ciklusa od 3,5 milijarde kuna do 2028. godine.

Te investicije znatno će pojačati proizvodnju energije u Hrvatskoj i doprinijeti da u budućnosti proizvodimo što više energije iz obnovljivih izvora, rekao je Plenković, dodavši da je važno da su hidroelektrane kvalitetne i funkcionalne budući da smo zemlja bogata vodom.

"U Općoj bolnici Karlovac vidjeli smo dovršetak projekta ulaganja od 35 milijuna kuna iz Operativnog program Konkurentnost i kohezija te iz sredstava koje je dalo Ministarstvo zdravstva, u dnevnu bolnicu, kirurgiju, četiri operacijske dvorane. Više od desetak odjela je praktički kompletno obnovljeno, 300 kreveta, 1400 pacijenta u dnevnoj bolnici", rekao je Plenković.

Naglasio je da je Opća bolnica Karlovac sada u puno kvalitetnijem stanju i može osigurati najbolju moguću zdravstvenu zaštitu za oko 120.000 stanovnika Karlovačke županije te najavio daljnje zajedničke investicije Ministarstva zdravstva i Županije u specijalizacije liječnika u iznosu od 5 milijuna kuna.

Premijer je također najavio donošenje zakona važnih za Karlovačku županiju, među kojima je posebno istaknuo i Zakon o projektu zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe.

''Već i u našem mandatu više puta su se dogodile poplave koje su karakteristične za ovaj grad na četiri rijeke, ali i šire područje, te dalje prema području Sisačko-moslavačke županije. Mislim da smo prošle godine napravili jedan dobar preventivni korak s posebnim boksovima koji su spriječili veće štete, a ovaj zakon i investicije koje slijede, što iz nacionalnih, što iz europskih sredstava, osigurat će da brojni stanovnici Karlovca i obližnjih općina nemaju više onako teške posljedice kada su visoke vode u pitanju'', kazao je.

Istaknuo je da će donošenjem zakona o brdsko-planinskim i potpomognutim područjima biti osigurana dodatna sredstva koja će pridonijeti smanjenju nejednakosti u različitim dijelovima Hrvatske, što je okosnica politike solidarnosti koju Vlada promovira.

Predsjednik Vlade dotaknuo se i prometne važnosti Karlovačke županije ustvrdivši kako ona predstavlja povijesno križište najvažnijih prometnica te povezuje jadransku i kontinentalnu Hrvatsku.

,,Stoga je jedna od tema sjednice Vlade i moderna prometna infrastruktura. Bit će realiziran niz prometnih projekata koji će pridonijeti boljoj prometnoj povezanosti županije, poručio je Plenković.

Također je najavio donošenje posebnog intervencijskog plana ulaganja za područje Grada Karlovca i jugoistoka Karlovačke županije, za općine Cetingrad, Plaški, Saborsko, Vojnić, Krnjak, Rakovicu i Slunj, koji su opustošeni u ratu i imaju demografske probleme.

''Vjerujem da će ovi mehanizmi koji su na raspolaganju, kao i mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja za grad Karlovac, pomoći da se ovaj dio županije što brže i kvalitetnije gospodarski i infrastrukturno razvija”, poručio je Plenković.

Po završetku sjednice Vlade potpisani su brojni ugovori, odluke i sporazumi značajni za Grad Karlovac i Karlovačku županiju.

''Želio bih istaknuti da je ukupna vrijednost odluka te ugovora koji su potpisani 2 milijarde i 582 milijuna kuna. To je snažna poruka razvoju Grada Karlovca i Karlovačke županije'', zaključio je predsjednik Vlade.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić i župan Karlovačke županije Damir Jelić izrazili su zadovoljstvo održavanjem sjednice Vlade u njihovom gradu i županiji te istaknuli da Karlovac nastoji ubrzanim korakom postati grad po mjeri svojih stanovnika, kao i grad ugodnog i poticajnog okruženja u koji će se doseljavati novi stanovnici.

dsc 0002 016 

Posjet je započeo u HEP-ovoj "Munjari" u Ozlju

dsc 0006 016

Premjer Plenković, župan Jelić i okupljeni ministri i predstavnici HEP-a i Grada Ozlja

dsc 0013 011

Obraćanje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića

dsc 0020 017

Puštanje u rad obnovljenog generatora

dsc 0034 007

Prezentacija projekta Dnevnih bolnica pri OB Karlovac ravnatelja Bolnice prim. dr. Ervina Jančića

dsc 0038 011

U Bolnici se gostima obratio i župan Damir Jelić

dsc 0040 003

O ovom iznimno značajnom projektu za zdravstvo Karlovačke županije pohvalno se izrazio i premijer Plenković

dsc 0054 002 copy

Kao domaćin na sjednici Vlade je kroz prezentaciju i film župan Damir Jelić predstavio Karlovačku županiju

dsc 0062 001

U obilasku novoizgrađenog dijela Hotela Europa u Karlovcu premijer Plenković i ministar turizma Gari Cappelli u pretnji župana

dsc 0070

S ovom vrijednom investicijom u turističke kapacitete Karlovca i Karlovačke županije goste je upoznao vlasnik hotela Ivica Cvitković

dsc 0078 001 copy

Župan i premijer u obilasku hotela Europa

dsc 0077

Premijer Andrej Plenković i saborski zastupnik Tomislav Lipošćak u obilasku novih prostora u hotelu

  

Copyright by Kazup.hr (2009) - Sva prava pridržana - Email: info@kazup.hr - Tel./Fax: +385 47 666 111 - Dizajn i izrada: Infostudio.hr - Održava: Triton IT