Pratite najnovije objave preko RSS kanala - Kazup - Prijava / Odjava


Kontaktirajte nas -> Email: info@kazup.hr - Tel. centrala: +385 47 666 111

OBAVIJESTI

 izvjesca zupana Baner1

baner-otvoreni proracun

proracun baner kazup

STUDIJA PROMETNOG  Baner

 

POSUDIONICA pomagala baner2

 

 

20190517 165035U Oris Kući arhitekture, u petak 17. svibnja 2019. godine, po prvi puta u Hrvatskoj obilježio se Međunarodni dan svjetlosti. Projekt je nastao na inicijativu organizacije UNESCO-a 2017. godine koja je 16. svibanj proglasila Međunarodnim danom svjetlosti iz razloga što je na taj dan 1960. godine fizičar i inženjer Theodore Harold Maiman emitirao prvu lasersku zraku. Svrha projekta je usmjeriti našu pozornost na važnost fenomena svjetlosti i svjetla i ukazati na bolje razumijevanje i uvažavanje njene uloge i važnosti koju ima u našim životima, u svim područjima života. Treba naglasiti kako je Hrvatska domovina dvojice znanstvenika čija su razmišljanja i djela ugrađena u istraživanja o svojstvima svjetlosti, a to su Ruđer Josip Bošković i Nikola Tesla. Do danas, preko 200 događaja u 70-ak zemalja diljem svijeta službeno je registrirano za sudjelovanje u globalnoj proslavi svjetlosti. Ovogodišnji moto Dana svjetlosti je „The Illuminating Education – Prosvjetljeno obrazovanje“. Na obilježavanju Dana svjetlosti prezentirane su tri teme.

Prva tema je bila Pozdrav suncu u Zadru i Ekumena u Rijeci Nikole Bašića. Predstavljanje se odvijalo uz Dijaloge i svjedočanstva o svjetlosti u izvedbi Zagrebačkog glumačkog studija pod vodstvom Zvonka Novosela i Zvonka Zečevića te je prikazan film autora Bruna Gamulina „Posvećenje mjesta“ u kojem se opisuje prelamanje svjetla u sakralnoj građevini kakva je Sv. Donat u Zadru. Druga tema bila je prezentacija arhitekta Luke Lipšinića o Nikoli Tesli gdje su prezentirana dva projekta, a to su Tehnološki park „TVG“ u Ozlju i Nikola Tesla Experience Center. Projekt Tehnološkog parka planira se realizirati u suradnji sa HEP-om, a lokacija je uz hidrocentralu tzv. Munjaru u Ozlju, drugu najstariju centralu u Hrvatskoj. Projektom je predviđeno uređenje površina za izlaganje dijelova opreme hidroelektrane: turbina, vratilo, generator, što je i naznačeno u samom nazivu parka ( "TVG").  Drugi projekt koji je predstavljen je Nikola Tesla Experience Center, koji će se izgraditi u blizini gimnazije u kojoj se Tesla prvi puta susreo s fizikom i u kojoj je stekao jedinu diplomu formalnog obrazovanja. Obnovom trošne kuće, nastat će objekt na tri etaže gdje će se pričati priča života Nikole Tesle u kojoj će se prožimati obrazovanje, inovativnost, znanost, rad, kultura, turizam, poduzetništvo… Kao što je rekao Lipšinić, "klasičan muzej ne bi bio dostojan Nikole Tesle" i zbog toga uloga objekta neće biti samo turistička, nego i edukacijska, kulturna, znanstvena. Naposljetku, prezentirana je tema svjetionika, o čemu je govorio Jurica Gašparin autor knjige Legende svjetla – priče hrvatskih svjetionika i njihovih duša – svjetioničara. Gašparin je ukratko ispričao kako izgleda život na svjetioniku i kako izgleda more u onim situacijama kada ga ne posjećujemo. Prikazan je i kratan isječak iz filma "Legende svjetla".

U ime Karlovačke županije nazočili su zamjenica župana Martina Furdek- Hajdin sa suradnicom Anom Valić i gradonačelnica grada Ozlja Gordana Lipšinić.

20190517 193100

Karlovački tim sa glumcem i voditeljem programa, Zvonkom Novoselom i Željkom Williamom Krnjakom, organizatorom događaja

 

20190517 173812

Obraćanje zamjenice župana Martine Furdek- Hajdin svim nazočnima

 

20190517 173710

Kratko obraćanje i gradonačelnice grada Ozlja Gordane Lipšinić svim nazočnima

 

20190517 180028

Prezentacije arhitekta Luke Lipšinića o Nikoli Tesli

 

Copyright by Kazup.hr (2009) - Sva prava pridržana - Email: info@kazup.hr - Tel./Fax: +385 47 666 111 - Dizajn i izrada: Infostudio.hr - Održava: Triton IT