Dan općine Kamanje

kam9

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općina Kamanje danas je obilježila Dan općine. Uz predstavnike gradova i općina Karlovačke županije sjednici su prisustvovali i predstavnici udruga civilnog društva s prostora Kamanja, obrtnici i gospodarstvenici, predstavnici Župe Kamanje, Policijske postaje Ozalj, te izaslanici državnog vrha. Kao izaslanik Predsjednika RH Zorana Milanovića skupu je nazočio gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović, dok je županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin bila kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

U ulozi domaćina goste su pozdravili predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lukunić i načelnik Općine Kamanje Damir Mateljan. Načelnik Mateljan je uz pozdrave kratko predstavio rad Općine i projekte na kojim rade.

U ime gradonačelnika i načelnika općina Karlovačke županije čestitke Kamanjčanima prenijela je gradonačelnica susjednog Grada Ozlja Lidija Bošnjak.

Ispred Vlade Republike Hrvatske i predsjednika Andreja Plenkovića skup je pozdravila županica Martina Furdek Hajdin, koja je istakla glavne pravce rada Karlovačke županije te Vlade RH. Županica je spomenula mjere koje je Vlada donijela za ublažavanje posljedica energetske krize i poskupljenja energenata. Istaknula je županica demografske mjere kojim Karlovačka županija nastoji popraviti demografsku sliku cijelog prostora županije ali i projekte koje, u suradnji s Općinom ali i državnom vlasti, priprema i provodi na području ove općine.

Županica je tako navela projekt izgradnje nogostupa i uređenje dionice državne ceste D 228 kroz Kamanje kao i nove energetski učinkovite rasvjete. Karlovačka županija, zajedno s partnerima iz Slovenije radi na projektu obnove i reviitalizacije željezničke pruge Ljubljana-Novo Mesto-Karlovac, koja prolazi kroz općinu Kamanje. Intenzivno se radi na pripremi obnove crkve Sv. Filipa i Jakova u Reštovu,  koja je teško stradala u potresu, a čiju će obnovu financirati država. Sve su ovo  projekti važni za stanovnike ove općine i Županija će, zajedno s državnom vlasti, raditi na njihovoj realizaciji.

U ime Predsjednika RH skup je također pozdravio njegov izaslanik Dalibor Domitrović.

Na sjednici je dodijeljeno i javno priznanje Općine Kamanje, kojeg je dobilo DVD Kamanje povodom obilježavanje 90. obljetnice osnutka i rada.