Obnova nakon potresa

Dodjela ugovora za potres 1

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin uručila je danas ugovore o sufinanciranju troškova saniranja šteta nastalih potresom. Riječ je o javnom pozivu, objavljenom u kolovozu, za koji je osigurano ukupno 6 milijuna kuna. Do sada je odobreno 2 i pol milijuna kuna, uglavnom za obnovu zgrada vjerskih zajednica, te zgrada javne namjene, odnosno za pripremu projektnih prijedloga i izradu dokumentacije za obnovu.

Među korisnicima ugovora je i Crkva Presvetog Trojstva sa Franjevačkim samostanom u Karlovcu, koji su stradali u potresu. Za konstruktivnu obnovu ovih kulturnih dobara iz Fonda solidarnosti osigurano je gotovo 66 milijuna kuna. To su prihvatljivi troškovi, no dodatni troškovi, primjerice izrada projektne dokumentacije, također su golemi i iznose oko 360 tisuća kuna. Taj je novac osigurala Karlovačka županija.

Nakon uručivanja ugovora, županica je obišla Crkvu Presvetog Trojstva i uvjerila se da je sve spremno za početak radova.

Fra Krunoslav Albert iz župe Presvetog Trojstva najavio je da slijedi obnova crkve s bočnim kapelama, obnova zvonika i Franjevačkog samostana.

„Ovo jest prostor gdje se slavi Gospodin, gdje se okuplja zajedništvo vjernika, ali tu je i kulturno dobro i drago mi je da se to prepoznaje. Puno puta znam reći, drage Karlovčanke i Karlovčani, ovo je vaš objekt, to nije samo objekt nas Franjevaca, mi tu dođemo po nalogu našeg poglavara, budemo onoliko koliko on to odredi, a onda pakuj kofere i seli dalje, a ova građevina ostaje na diku i ponos ovoga grada i svih građana i vjernika“, rekao je fra Krunoslav Albert.

Crkva Presvetog trojstva s Franjevačkim samostanom je najznačajniji objekt koji će se obnavljati u okviru Fonda solidarnosti, naglasila je pročelnica Konzervatorskog odjela Ministrastva kulture i medija u Karlovcu Sonja Kočevar.

„Ono što je najznačajnije i najkompliciranije je njegova slojevitost, znači kad god smo imali u pripremnim radovima određena ispitivanja, pokazali su nam se slojevi za koje se procijenilo da su vrijedni i to je najkompliciraniji dio koji nas očekuje. Tu je recimo kapela Sv. Antuna Padovanskog, kod koje smo u istražnim radovima otkrili barokne oslike za koje nismo do sada znali i koji nam u konstruktivnoj obnovi predstavljaju izazov, jer ih naravno želimo sačuvati“, istaknula je pročelnica Kočevar.

A veliki izazov za građevinski sektor i sve ostale uključene u obnovu nakon potresa su – rokovi. Naime, za obnovu 7 sakralnih objekata i 5 zgrada javne namjene na području Karlovačke županije, iz Fonda solidarnosti odobreno je 200 milijuna kuna i taj će novac trebati potrošiti do lipnja iduće godine. Županica ističe – otvara se velika prilika, moramo je iskoristiti.

„U tijeku su javne nabave za same radove, tako da ćemo narednih tjedana svjedočiti početku radova i na drugim gradilištima. Ono što nam je cilj je maksimalno iskoristiti sva sredstva Fonda solidarnosti koja su dobivena i za koji je rok realizacije lipanj 2023. Ovo je povijesna prilika za ovo područje koje je stradalo u potresu u našoj županiji i sigurna sam da suradnjom koja je ovih zadnjih mjeseci ostvarena, možemo vjerovati da to možemo realizirati, i to u okviru iznosa i rokova koji su ugovoreni“, naglasila je županica Furdek Hajdin.

Javni poziv za sufinanciranju troškova saniranja šteta nastalih potresom još je otvoren, a preostalo je oko 3 i pol milijuna kuna, te se očekuje još prijava. Osim za sakralne objekte, novac je dosad odobren i Općini Vojnić za obnovu zgrade općine koja je stradala u potresu, te Gradu Slunju za obnovu i sanaciju potpornih kamenih zidova na javnom parkiralištu u ulici Braće Radić u Slunju.