Održan okrugli stol na temu „Medicinsko osoblje u Domovinskom ratu – ratna bolnica u Topuskom 1991.“

okrugli stol MDRT branitelji 1U nazočnosti zamjenice županice Karlovačke županije, Vesne Hajsan Dolinar, u Muzeju Domovinskog rata Karlovac - Turanj danas je održan okrugli stol pod nazivom „Medicinsko osoblje u Domovinskom ratu – ratna bolnica u Topuskom 1991.“.

Voditelj programa, kustos Juraj Horvatin, o okruglom stolu je kazao: „Medicinsko osoblje dalo je u Domovinskom ratu svoj značajan doprinos. Postoji potreba i dužnost da se o ovome aspektu obrane Republike Hrvatske više govori, piše, istražuje i da se čuju svjedočanstva aktivnih sudionika. Mnogi liječnici, medicinske sestre i tehničari radili su tijekom Domovinskog rata profesionalno i požrtvovno u nemogućim uvjetima, pod granatiranjem, u podrumima i hodnicima, danonoćno skrbeći za ranjene i bolesne. Medicinski djelatnici na prvim crtama bojišnice riskirali su živote i dijelili sudbinu s hrvatskim ratnicima."

Tema okrugog stola je ratna bolnica u Topuskom, prva ratna bolnica u Republici Hrvatskoj koja je sa svojim radom započela 01. 8. 1991. godine u opkoljenom Topuskom, koje je trpilo napade brojčano i tehnički daleko nadmoćnijih srpskih snaga. U radu bolnice u Topuskom sudjelovali su medicinski djelatnici Medicinskog centra Karlovac.

Ovaj okrugli stol održan je na 31. obljetnicu početka rada ratne bolnice u Topuskom, prve ratne bolnice u Hrvatskoj u Domovinskom ratu zahvaljujući kojoj se počeo razvijati vojni sanitet Republike Hrvatske. Sudionici okruglog stola aktivni su sudionici ratnih događaja, djelovanja saniteta u Domovinskom ratu i rada ratne bolnice u Topuskom 1991. godine.

U nazočnosti brojnih predstavnika braniteljskih udruga iz Karlovačke županije, sudionici okruglog stola: general dr. Kornelije Brkić, prof. Ivan Medved, Bruno Škurla, Josip Žunić, Miroslav Abramović, Đurđica Brajdić, Franjo Družak i Hrvoje Dugi predstavili su svoja iskustva tog vremena te dokumente i snimke koji su tada nastali. Skup je uz zamjenicu županice pozdravila i zamjenica gradonačelnika Grada Karlovca Ivana Fočić.

Okrugli stol financiran je sredstvima Muzeja grada Karlovca.