Vijesti     -     Kontakti

Radionica žene u politici ponovno istaknula važnost aktivacije žena u svakodnevnoj politici

Žene u politici 2023Vrijeme je da se nešto što je normalno, počne takvim i podrazumijevati

Grad Labin domaćin je i uz Istarsku županiju, Hrvatsku zajednicu županija te potporu Udruge gradova i Hrvatsku zajednica općina suorganizator trodnevnog radnog okupljanja žena aktivnih u lokalnoj i regionalnoj politici pod nazivom „Žene u politici“.

Jutrošnja predavanja i radni dio započeo je u polivalentnoj dvorani Gradske knjižnice Labin na kojem sudjeluju brojne istaknute hrvatske dužnosnice, od čelnica više županija, predsjednica županijskih skupština i gradskih vijeća, gradonačelnica i zamjenica gradonačelnika iz cijele Hrvatske, različitih političkih opcija, uz jedan jasan i zajednički cilj te potrebu raspravljanja i podizanja svijesti o  ravnopravnom položaju i aktivacije žena u svakodnevnoj politici.

Na samom poatske zajednice županija, Melita Pavlek zahvalivši se Gradu Labinu na domaćinstvu te Jessica Acquavita, zamjenica istarskog župana koja je izrazila zadovoljstvo prisustvovanjem i naglasila kako je upravo Istra poznata po tome da brojne važne funkcije i čelna mjesta vode upravo žene.

Prisutne je u ime domaćina pozdravio gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić koji je istaknuo da je upravo tema ravnopravnosti spolova nešto o čemu se mnogo govori, pogotovo iznoseći razne postotke o zastupljenosti žena i slično.

„Iako je zaista u Istri i Labinu ta zastupljenost velika i brojne čelne pozicije „drže“ žene, smatram kako je upravo taj pristup naglašavanja kriv, objasnit ću i zašto. Bez obzira što će se i iduće godine u vrijeme Dana žena spominjati brojke, nećemo ih tako prezentirati iz jednog jednostavnog razloga. Nalazimo se u 21. stoljeću i to je nešto što se podrazumijeva i nešto o čemu se više ne bi trebalo raspravljati. No, svjesni smo činjenice kako se iza one fraze „ravnopravnost spolova“ zapravo krije prava istina, odnosno fraza „ravnopravnost žena“ i to je najtočnije. Upravo ta ravnopravnost žena nešto je što se mnogima ne podrazumijeva i nešto što u većini slučajeva ili sredina nije stiglo na razinu vremena u kojem se nalazimo. Zato mi je drago da ste danas ovdje, da raspravljate i da bez obzira na stranačke pripadnosti raspravljate o ovoj važnoj temi.“ – istaknuo je između ostalog gradonačelnik Valter Glavičić koji je ujedno i svima prisutnima predstavio Labin i projekte koje se trenutno realiziraju u našem gradu.

Edukativni dio programa nastavljen je zanimljivim temama, a danas su na radionicama prisustvovale zamjenice župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marija Jungić i Tanja Novotni Golubić. Iz Brodsko-posavske županije, Marijana Zvirotić. Zamjenica gradonačelnika Grada Labina Federika Mohorović Čekada, gradonačelnica Grada Zlatara – Jasenka Auguštan-Pentek. Iz Istarske županije, Jessica Aquavita, zamjenica župana. Zamjenica županice Karlovačke županije, Vesna Hajsan-Dolinar, Verica Rupčić, članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije. Zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, Jasna Petek, načelnica Općine Krapinske Toplice, Gordana Jureković., Iris Ukić Kotarac, zamjenica šibensko-kninskog župana. Iz Zagrebačke županije, članice Povjerenstva za ravnopravnost spolova: Brigitte Berulec i Zvjezdana Sečan te Marijana Sumpor, zastupnica Skupštine Grada Zagreba i predsjednica Odbora za gospodarski razvoj.

Izvor: Hrvatska zajednica županija

Informacije

Adresa:
A. Vraniczanya 2, Karlovac

Telefoni:
centrala: 047/ 666-111
tajnica župana: 047/666-101
tajnica zamjenika župana: 047/666-100
tajnica zamjenika župana: 047/666-102

Radno vrijeme:
7,00 do 7,30 - 15,00 do 15,30
(klizno radno vrijeme)

Dnevni odmor: 10,30 - 11,00

Uredovno vrijeme za rad sa strankama u upravnim tijelima Karlovačke županije

E-mail: zupan@kazup.hr

Pristupačnost