Škofljica: „Kulturne razlike spajaju Europu“

Skofljica 

Slovenska općina Škofljica, s kojom Karlovačka županija surađuje niz godina, obilježila je u subotu,10. rujna. Dan općine. Svečanosti je, u ime Karlovačke županije, prisustvovala zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar.

Tom prigodom predstavnici općine domaćina te više općina iz Hrvatske, Slovenije, Poljske, Mađarske i Slovačke potpisali su Pismo namjere za sudjelovanje u projektu „Kulturne razlike spajaju Europu“. Iz Hrvatske će u projektu sudjelovati Karlovačka županija te grad Sveta Nedjelja i općine Malinska i Kalnik.

Riječ je o projektu u sklopu kojega će Karlovačka županija i  partnerske općine iz Slovenije, Poljske, Mađarske i Slovačke zajedno organizirati sportske, kulturne i humanitarne događaje te razvijati i druge projekte, kako bi se promicala raznolikost kulturnih različitosti i običaja.

Zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar istaknula je kako Karlovačka županija sa susjednom Republikom Slovenijom i njezinim gradovima i općinama ima dugu i uspješnu povijest suradnje.

„Kad smo se mi pripremali za ulazak u EU, dragocjeno nam je bilo iskustvo i pomoć naših susjeda Slovenaca u pripremi europskih projekata. Stoga sam danas sretna i ponosna što u ovako širokom društvu potpisujemo još jedno pismo namjere i što ćemo i ubuduće surađivati u projektu koji vidim kao iskorak i nadstandard u našoj dosadašnjoj  bogatoj suradnji“, naglasila je Hajsan Dolinar.

Ulazak Hrvatske u Šengen trebao bi dodatno olakšati svaku suradnju hrvatskih gradova i općina s onima u EU, ali ponajprije i život ljudima s obje strane hrvatsko-slovenske granice. A oni, uostalom, već desetljećima žive i rade jedni kraj drugih, kao da granice i nema.