Županica održala kolegije u Plaškom, Saborskom i Rakovici

viber slika 2021 09 07 09 23 07 654U utorak, 07. rujna 2021. godine, županica Martina Furdek Hajdin sa suradnicima je održala kolegije županice u Općinama Plaški, Saborsko i Rakovica. U Plaškom, načelnik Općine Pero Damjanović zahvalio je Karlovačkoj županiji na odličnoj dosadašnjoj suradnji te izrazio prednost održavanja istih jer se potiče na kontinuiran rad i rješavanje svih problema koji se pojavljuju. 

Načelnik je istaknuo zajedničku suradnju Općine Plaški i Karlovačke županije na uspostavi ljekarničke djelatnosti i vrtića pri školi u Plaškom. Zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar istaknula je kako Karlovačka županija u svojem proračunu za 2021. godinu planira 250 tisuća kuna za uređenje prostora za uspostavu ljekarničke djelatnosti, a koja bi se nalazila kraj ambulante Plaški. Planira se da bi radovi trebali biti gotovi do kraja godine, ukoliko Ministarstvo zdravstva izda suglasnost. Također, radovi bi početkom 2022. godine trebali biti gotovi i za uređenje prostora za uspostavu predškolskog odgojno - obrazovnog programa pri školi. Karlovačka županija je za taj projekt planirala 290 tisuća kuna u 2021. godini. Zbog ishođenja svih potrebnih suglasnosti i izvođenja radova, očekuje se polazak prvih mališana u vrtić u rujnu 2022. godine. 

Županica Martina Furdek Hajdin donijela je odluku o povećanju broja i iznosa stipendija za učenike i studente. Tako će broj stipendija za učenike kao i za studente biti povećan sa 40 na 50 stipendija. Također, iznos stipendija za učenike bit će povećan sa 400 na 500 kuna, a iznos stipendije za studente bit će povećan sa 700 na 800 kuna. 

Karlovačka županija do kraja 2021. godine planira provesti dva javna poziva vezana uz gospodarstvo, a oni se odnose na lovstvo (naglasak na program zaštite divljači na površinamana kojima je zabranjeno ustanovljavanje lovišta, električni pastiri...) i udruge (poljoprivreda, zaštita životinja, poduzetništvo, turizam), čije bi prihvatljivi troškovi bili edukacije, manifestacije, promidžba i slično. Novitet u raspisivanju javnih poziva u području gospodarstva, školstva i zdravstva je ta da će većina prijava biti online, kako bi se procedure natječaja i javnih poziva standardizirale, digitalizirale i pojednostavile kako za prijavitelje, tako i za provoditelje istih.

Općine Plaški, Saborsko i Rakovica kontinuirano rade na rješavanju pitanja vodovodnog sustava, nabavljaju komunalna vozila za odvojeno prikupljanje otpada te spremnike za razvrstavanje otpada u cilju smanjenja komunalnog otpada i recikliranju istog. U Općini Plaški u tijeku je uspostava mobilnog reciklažnog dvorišta, a u Saborskom sanirano je divlje odlagalište otpada u kojem se nalazilo 110 600 kg miješanog otpada. 

U navedenim općinama nastoji se aktivirati lokalne proizvođače voća, povrća te stočare kako bi se udružili u proizvođačke organizacije te zajedničkom suradnjom osigurali kvalitetniju ponudu svojih proizvoda na tržištu. 

U Općini Saborsko županica Martina Furdek Hajdin sa načelnikom Općine Markom Bićanićem obišla je radove na izgradnji objekta koji će služiti kao Dom kulture i vatrogasni dom, ukupne vrijednosti 6,6 milijuna kuna. 

Krajem srpnja 2021. potpisan je Sporazum o izradi projektne dokumentacije za građenje dobavnog vodoopskrbnog sustava Lička Jasenica – Rakovica – NP Plitvička jezera, čija je vrijednost 10 milijuna kuna. Aktivnosti su vezane za izradu studijske i projektne dokumentacije te svih poslova vezanih uz pripremu i realizaciju projekta građenja vodoopskrbnog sustava Lička Jasenica - Rakovica - NP Plitvička jezera. Sredstva osiguravaju Hrvatske vode u iznosu od 80% te JU NP Plitvička jezera, Vodovod i kanalizacija Ogulin, Vodovod Korenica i Spelekom d.o.o. Na taj način će područje Rakovice, Saborskog i Plaškog imati riješen vodoopskrbni sustav, a čime se osigurava kvalitetan život u južnom dijelu Karlovačke županije. 

Načelnik Općine Rakovica Mihovil Bićanić istaknuo je kako se u listopadu planira organizirati obilježavanje 150. godišnjice Rakovičke bune u čast Eugenu Kvaterniku koji je u Rakovici osnovao prvu hrvatsku vladu u cilju oslobođenja Hrvatske od Austrougarske. 

Kontinuiran rad i komunikacija svih dionika preduvjet su uspješne suradnje i realiziranih projekata.