Betlehemsko svjetlo stiglo u Karlovačku županiju

bsvjetlo8

Predstavnici Odreda izviđača "Vladimir Nazor" iz Karlovca donijeli su danas Betlehemsko svjetlo u Karlovačku županiju. Svjetlo je u Uredu županice preuzela županica Martina Furdek Hajdin, koja je izviđače ugostila zajedno sa svojom zamjenicom Vesnom Hajsan Dolinar i pročelnikom Ureda Brankom Zoretićem. Županica je tom prigodom zahvalila predstavnicima izviđača što svake godine donose Betlehemsko svjetlo i time pronose ljubav i mir među ljudima, upotpunjujući blagdanski ugođaj u svakoj sredini u koju Svjetlo donose. 

Betlehemsko svjetlo simbol je Božića i u Bibliji simbolizira dolazak Isusa, a njegovim je rođenjem bio obećan mir svim ljudima dobre volje. Paljenjem i dijeljenjem Betlehemskog svjetla ljudi jedni drugima na simboličan način izražavaju želju za mir i dobro.

Već prema tradiciji, svake godine u tjednu prije Božića, izviđači iz Austrije zapute se u Betlehem i u "Spilji rođenja" zapale Betlehemsko svjetlo kojeg potom prenose u Austriju, odakle ga preuzimaju izviđači iz drugih europskih zemalja.

Odred izviđača "Vladimir Nazor" je i ove godine Betlehemsko svjetlo preuzeo u Zagrebačkoj katedrali, koje su iz Beča, pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, donijeli predstavnici Saveza izviđača Hrvatske.  

Osim u Karlovačku županiju, izviđači će Betlehemsko svjetlo podijeliti i u mnoge druge institucije, crkve, škole, bolnice i domove i time navijestiti dolazak Božića.