Darovi za male pacijente ogulinske i karlovačke bolnice

snikola3U povodu blagdana sv. Nikole, zaštitnika djece, Karlovačka županija prigodno je darivala male pacijente na Odjelu pedijatrije karlovačke i ogulinske opće bolnice. Zbog epidemioloških razloga i ove godine nije organiziran tradicionalni posjet županice Odjelu pedijatrije pa će mališanima prigodne poklone uručiti osoblje bolnice.

Uz županicu Martinu Furdek-Hajdin, u posjetu bolnici bili su i zamjenica Vesna Hajsan-Dolinar te pročelnik ureda županice Branko Zoretić. Ovom prigodom županica je izjavila:

"Mi smo upravo bili vođeni jednom od legendi o Svetom Nikoli koja govori da je on kao zaštitnik pomoraca i djece posebnu skrb vodio o siromašnoj djeci kojoj je darivao drvene lutke koje je sam izrađivao u čizmici ili obući koja je bila očišćena. To je bio motiv maloj djeci da budu vrijedna i stječu radne navike, a za to su bila i nagrađena. Kada je Sveti Nikola ostario, tada su tu tradiciju preuzeli njihovi roditelji koji su onda darivali ono što je nastalo u njihovim vrtovima, voće, povrće i plodom rada njihovih vrijednih ruku. U današnje vrijeme često posegnemo za trgovačkim centrima i naša djeca često dobivaju ono što nađemo u dućanima. Karlovačka županija je na ovaj način željela napraviti jedan iskorak i povratak tradiciji i ono što danas poklanjamo nastalo je radom vrijednih ruku žena koje su članice udruge Jak kao Jakov. Osim što je to rukotvorina, to je ujedno i potpora onoj djeci koja su nažalost oboljela i od teških malignih oboljenja i svakim činom želimo pružiti podršku i samoj udruzi i njezinom radu."

Poklone za male pacijente su preuzeli ravnatelj OB Karlovac Nikša Antica, voditeljica Odjela za pedijatriju Marija Spajić, glavna sestra bolnice Karolina Vižintin te glavna sestra odjela  Aleksandra Vuljanić.

Ravnatelj OB Karlovac zahvalio je Karlovačkoj županiji na darovima, a voditeljica Odjela Marija Spajić dodatno je istaknula: "Narod koji vodi brigu o djeci pametan je i mudar narod. Kada je riječ o najranjivijoj populaciji prilikom boravka u bolnici, moramo voditi i posebnu brigu. Ovi darovi mališanima puno znače u trenucima kad su odvojeni od svojih obitelji te će teške bolničke trenutke liječenja ponijeti u lijepoj uspomeni svojim kućama."

Darovi za djecu ogulinske i karlovačke opće bolnice djelo su vrijednih ruku članica Udruge Jak kao Jakov.