Glazbena škola Karlovac i ravnateljica Mrljak najuspješniji u Hrvatskoj

Snježana MrljakU petak, 17. prosinca u Gradskom kazalištu Zorin dom održan je svečani koncert i dodjela nagrada povodom dana Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga. Tom prilikom su Glazbena škola Karlovac i ravnateljica Snježana Mrljak primili nagradu za najuspješniju glazbenu školu i ravnatelja u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu. Svečanosti su nazočili predsjednik Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga Frano Matušić, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić te brojni nagrađeni profesori. 
 
Glazbena škola Karlovac, osnovana 10. listopada 1804. godine kolijevka je formalnog glazbenog obrazovanja u Republici Hrvatskoj već punih 217 godina.  U Europi su 1804. godine glazbene škole postojale samo u Berlinu i Parizu. Na temeljima tradicije nastali su mnogi važni projekti koji Glazbenu školu Karlovac pretvaraju u Centar kompetencija u glazbi i izvedbenim umjetnostima Karlovačke županije. Školu čine 535 učenika i 80 djelatnika. Glazbena škola Karlovac provodi formalno, neformalno i informalno obrazovanje a osim u Karlovcu djeluje u Područnom odjelu Ozalj.  U srednju glazbenu školu 2021. godine upisana je treća generacija učenika samo srednje glazbene škole jer su općeobrazovni predmeti objedinjeni i vraćeni u sustav Škole nakon 40 godina. Važnost objedinjavanja stručnih i općeobrazovnih predmeta  prepoznata je kao prilika za povećanje interesa upisa učenika u srednju glazbenu školu kako bi kod učenika osnovne i pripremne glazbene škole osvijestili priliku za nastavak kvalitetnog srednjeg obrazovanja.

Kao članica Hrvatskog klastera konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija kroz svoj godišnji Kurikulum tijekom 2021. godine uspješno je provela višegodišnje projekte i pokrenula neke nove. Programe projekata Karlovac Piano festival, Međunarodnu ljetnu školu gitare i Noć glazbe prema Javnom pozivu i ove godine sufinanciralo je Ministarstvo kulture i medija, Grad Karlovac i Karlovačka županija. Noć glazbe i Karlovac Piano festival nacionalni su projekti koji se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Glazbena škola Karlovac je 2021. godine peti put zaredom osvojila najveći iznos na Javnom pozivu Ministarstva turizma i sporta i pokrenula novi turistički proizvod Tesla Ozalj  festival 2021. Taj uspješno proveden projekt predstavljen je Europskom parlamentu preko uvažene zastupnice Željane Zovko a o projektu je snimljen i dokumentarni film. Glazbena škola Karlovac je u 2021. godini provela unutarnje vrednovanje a vanjsko vrednovanje proveo je  CARNET i Fakultet organizacije i informatike, akademski partner na programu e-Škole. 

U 2021. godini Škola je započela više Europskih projekata. Ističu se projekt Erazmus + pod nazivom GLOBAL SOUNDS  u partnerstvu sa školama iz Njemačke, Turske i Sjeverne Makedonije, te eTwinning projekt Cultural Journey kojem je Nacionalna služba za podršku  Agencije za mobilnost i programe EU (AMPEU) dodijelila Oznaku kvalitete nakon detaljne provjere da je projekt ispunio nacionalne i europske standarde. U projektu sudjeluju učenici i nastavnici iz 10 zemalja Europske unije. 

Pored navedenih projekata 2021. godine učenici i njihovi mentori su u školskoj godini 2020./2021. osvojili 5 državnih i 37 međunarodnih nagrada. Državni prvaci su za svoja postignuća sa svojim nastavnicima primili  Nagradu Karlovačke županije. 2021. godine koncerte su održali mnogi eminentni umjetnici. U projektima i koncertima su sudjelovali učenici i nastavnici iz Glazbene škole iz cijele Hrvatske. Održano je 29 online koncerata i nekoliko edukacija.

Održano je nekoliko odlično posjećenih koncerta na otvorenom. Koncert  “KLASIKA U PARKU“ prikazao je izvrsne učenike uz Karlovački komorni orkestar Glazbene škole Karlovac. Drugi koncert pod nazivom „MALA NOĆNA MUZIKA“  je uz Karlovački komorni orkestar predstavio naše nastavnike, priznate umjetnike. Koncerti su održani pod dirigentskom palicom našeg  mladog maestra Vetona Marevcija.  Koncerte na otvorenom su održali i naši gitaristi u Glazbenom paviljonu i u Slatkovodnom akvariju Aquatika.

Škola redovito razvija svoju izdavačku djelatnost pa je tako i 2021. godine izdala Školski godišnjak i priredila Monografiju 20 godina Međunarodne ljetne škole gitare Glazbene škole Karlovac. 

Ministarstvo kulture i medija prepoznalo je važnost Projekta digitalizacije bogate arhivske građe (programa, plakata, audio i video zapisa) Glazbene škole Karlovac pa je putem Javnog poziva za digitalizaciju započelo financiranje projekta pod nazivom „Glazbeni Karlovac“ koji će završiti 2024. godine povodom proslave 220. godišnjice Škole.

Glazbena škola Karlovac kroz svoje projekte uvijek povezuje učenike, nastavnike, bivše učenike, studente, škole, županije, gradove, diplomate, ravnatelje, roditelje, razmjenjuje iskustva, educira koncertnu publiku i odgaja nove generacije. Uvijek i svugdje ističe važnost i ljepotu bavljenja glazbom i čini glazbeno zanimanje vidljivim, prepoznatljivim. U centru svih  aktivnosti Glazbene škole Karlovac su vrijedni učenici kojima su potpuno posvećeni i zbog kojih postoje.
 
Nagradu za životno djelo dobila je profesorica Jelica Kuzmin iz Zagreba, godišnje nagrade dobili su Marjana Dušević, Dean Kopri, Petar Čulić, Goran Jurković i Dino Kalebota. Posebne nagrade zaprimili su Sonja Štefanac i Dragutin Fabijanić za doprinos glazbenom i plesnom obrazovanju. Također, odana su priznanja zaposlenicima Glazbenih škola u Hrvatskoj koji odlaze u mirovinu.