Jedna od najvećih vježbi Civilne zaštite u Karlovcu: spašavanje nakon potresa

vježba3Zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar, inače i načelnica Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, prisustvovala je, kao promatrač, terenskoj vježbi Civilne zaštite pod nazivom „RI QUAKE“.

Vježba se održava u trima županijama, Primorsko-goranskoj, Karlovačkoj i Istarskoj, a u Karlovcu, na području bivše vojarne Kupa u Karlovcu, održan je centralni dio vježbe.

Riječ je o vježbi koja prikazuje pružanje žurne pomoći na potresom pogođenom području temeljem međunarodnih operativnih procedura, što uključuje niz uvježbanih akcija i operacija: traganje za unesrećenim osobama nakon potresa, spašavanje zatrpanih ljudi u urušenim građevinama, spašavanje žrtava s viših katova, zbrinjavanje unesrećenih, osiguranje pogođenog područja te procjena stanja i osiguravanje građevina od urušavanja. Osim pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite, na vježbi sudjeluju i članovi Hrvatske gorske službe spašavanja te timovi Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Vježbi u Karlovcu prisustvovao je, među ostalima, ravnatelj Ravnateljstva CZ Damir Trut, koji je Izjavio je kako je ova vježba jedna od najvećih. Vježba se sutra nastavlja na području Rijeke.