Kolegij županice održan u Općinama Generalski Stol i Tounj

GS kolegij 5U ponedjeljak, 18. listopada županica Martina Furdek Hajdin održala je kolegije županice sa suradnicima u Općinama Generalski Stol i Tounj. Već redovna praksa održavanja kolegija s općinama i gradovima pokazala se vrlo učinkovitom i produktivnom, obzirom da se redovito rješavaju sve aktualne teme i eventualni problemi s područja jedinica lokalne samouprave.

Na kolegijima se razgovaralo o stanju na tržištu rada te aktivnostima koje Karlovačka županija provodi kako bi uskladila školska zanimanja s potrebama gospodarstvenika i tržišta rada. Također, predstavljeni su javni pozivi i natječaji koji su trenutno u tijeku i koji se planiraju provesti do kraja godine, a vezani su uz područja zdravstva, socijale, gospodarstva i obrazovnog sustava. Izložene su aktivnosti koje se provode u okviru Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije, a odnose se na upisivanje projekata u sustav za strateško planiranje i upravljanje (SPUR), provedbene programe čelnika jedinica lokalne i regionalne samouprave te Plan razvoja Karlovačke županije.

Razgovaralo se i o ulaganjima u infrastrukturu, izdavanju akata za gradnju, stambenom zbrinjavanju te o potrebi zaštite rijeke Mrežnice. Tom je prilikom ravnateljica JU Natura Viva Darka Spudić istaknula kako se utvrđuju sve daljnje aktivnosti vezane uz sam postupak zaštite područja rijeke Mrežnice, a u čemu bi uz lokalnu i regionalnu razinu sudjelovale i neke institucije s nacionalne razine. 

U Općini Generalski Stol, dužnosnice su u pratnji načelnika Općine Generalski Stol Alena Halara obišle radove  na izgradnji društveno - vatrogasnog doma, ukupne vrijednosti 10,1 milijun kuna. Završetak radova planira se za sredinu 2022. godine, a građevina će služiti za različite društvene, sportske i kulturne aktivnosti kao i za potrebe vatrogasaca. Neki od sljedećih prioriteta Općine Generalski Stol su izgradnja vodovodne i kanalizacijske mreže na prostoru Općine, kao i izgradnja školske sportske dvorane uz Osnovnu školu Generalski Stol obzirom da broj djece kontinuirano raste svake godine, kako u vrtiću, tako i u školi. 

U Općini Tounj u potpunosti je završena vodovodna mreža, stoga je sada samo potrebno da se sva kućanstva i priključe na mrežu. U tijeku su radovi na Područnoj školi Lucije Capan Tounj. Radi se o izolaciji temelja, ravnog krova i zidova. Ukupna vrijednost radova je 1,9 milijuna kuna. Na proljeće će cijelokupna škola biti obnovljena. Ovo je škola u kojoj je među prvima uspostavljen predškolski odgoj te Područna škola danas ima oko 70 učenika.