Ministrica Nikolina Brnjac u Karlovcu uručila Ugovore HGSS-u u vrijednosti 1,5 milijuna kuna

1 DSC 0082Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, u nazočnosti županice Martine Furdek Hajdin, u Karlovcu je pročelniku Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja Josipu Graniću uručila ugovore o sufinanciranju kojima je za 2021. godinu osigurano 1,5 milijuna kuna za aktivnosti potrebne za realizaciju projekata aktivnog turizma te provođenja sigurnosti i zaštite i spašavanja turista na prostorima izvan gradova i javnih prometnica.

Tom je prigodom, ministrica Nikolina Brnjac istaknula: „Danas je učinjen još jedan dodatni korak za siguran boravak turista u Hrvatskoj i ovom prilikom zahvaljujem Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja na hrabrosti, požrtvovnosti i svemu do sada učinjenom za sigurnost naših građana i turista. Suradnjom s HGSS-om stvaramo preduvjete u pružanju sigurnosti našim turistima na teže dostupnim mjestima što je ogroman potencijal za daljnji razvoj aktivnog turizma i otkrivanje svih prirodnih ljepota Hrvatske“. Ministrica je zahvalila Karlovačkoj županiji i Gradu Karlovcu na kontinuiranom radu i ulaganjima u razvoj turizma i sporta. Važno je naglasiti kako je Vlada Republike Hrvatske od 2016. godine za razvoj turizma i sporta na području Karlovca uložila gotovo 5 milijuna kuna.

Vezano uz pripreme za turističku sezonu ministrica Nikolina Brnjac naglasila je kako posebice kroz projekt Safe stay in Croatia, Hrvatska vodi sustavnu brigu o svim segmentima kako bi se zadovoljili sigurnosni i zdravstveni uvjeti, a istovremeno turistima pružile pravovremene i točne informacije o načinu ulaska u zemlju i boravku u Hrvatskoj.

Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Granić istaknuo je kako Karlovačka županija i Grad Karlovac izdvajaju velika sredstva za rad HGSS u stanicama na području Karlovačke županije. "HGSS je upravo ona operativna snaga sustava koja se brine za sigurnost na neurbanim i teško pristupačnim područjima. Naša je uloga pružiti sigurnost građanima i turistima,  a na ovakav način, s ovim financiranjem to možemo raditi bolje i kvalitetnije. Osim što se bavimo spašavanjem radimo i preventivne aktivnosti. Zahvaljujem Ministarstvu što je prepoznalo važnost HGSS-a.", ističe pročelnik HGSS-a Josip Granić. 

Županica Martina Furdek Hajdin zahvalila je Ministarstvu turizma i sporta na brojnim ulaganjima u sport i turizam u Karlovačkoj županiji te pripadnicima HGSS-a na njihovom svakodnevnom trudu i radu. Istaknula je kako je u nastajanju skladišno - obučni kompleks Karlovac (SKOK Karlovac) na lokaciji bivšeg vojnog skladišta „Jamadol“, a koji će se koristiti za provedbu osposobljavanja i uvježbavanja pripadnika operativnih snaga sustava civilne zaštite na području Karlovačke županije. Prostorom će se koristiti Vatrogasna zajednica Karlovačke županije, Društvo Crvenog križa Karlovačke županije i Hrvatska gorska služba spašavanja.

Uz ministricu Nikolinu Brnjac i županicu Martinu Furdek Hajdin, svečanoj dodjeli Ugovora nazočio je i državni tajnik Tomislav Družak, zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar, gradonačelnik grada Karlovaca Damir Mandić te pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Granić.