Ministrica poljoprivrede Marija Vučković naglasila važnost uspostavljanja proizvođačkih organizacija

viber slika 2021 09 15 09 26 21 798U utorak, 14. rujna 2021. u dvorani Restorana Kristal održana je radionica na temu proizvođačkih organizacija, a kojoj je, uz županicu Martinu Furdek Hajdin nazočila i ministrica poljoprivrede mr.sc. Marija Vučković. Radionici su nazočili gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić, voditelj Službe za proizvođačke organizacije i hortikulturu Saša Paprika, upravitelj proizvođačke organizacije Jabuka HR Luka Cvitan, predstavnici JU Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije, Odbor za poljoprivredu Karlovačke županije te lokalni OPG-ovci. 

Prema definiciji Ministarstva poljoprivrede, proizvođačka organizacija je pravna osoba koja predstavlja osnovni oblik dobrovoljnog udruživanja primarnih poljoprivrednih proizvođača, nastala na inicijativu i kontrolirana od strane njezinih članova koji ravnopravno sudjeluju u donošenju odluka značajnih za rad i poslovanje. Pravni oblici na temelju kojih se može steći status proizvođačke organizacije su zadruga ili trgovačko društvo (društvo s ograničenom odgovornošću, dioničko društvo), a proizvođačka organizacija sastoji se od minimalno sedam (7) članova proizvođača, neovisno o sektoru u kojem se traži priznavanje.
 
Jedna od najznačajnijih djelatnosti proizvođačkih organizacija jest objedinjavanje ponude i stavljanje na tržište proizvoda vlastitih članova putem računa proizvođačke organizacije. Iz navedenog razloga, svoje je iskustvo predstavio i Luka Cvitan, upravitelj proizvođačke organizacije Jabuka HR, kao primjer dobre prakse proizvođačke organizacije. 

Sukladno svemu navedenom, Karlovačka županija organizirala je održavanje ove radionice kako bi se lokalni proizvođači upoznali s prednostima uspostavljanja proizvođačkih organizacija u sektoru voća i povrća, a sve u cilju boljeg konkuriranja na tržištu i prodaje svojih proizvoda u što većim količinama.

Županica je naglasila kako proizvođači imaju potpunu podršku Karlovačke županije u smislu administracije ukoliko se odluče na uspostavu proizvođačke organizacije. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je istaknula: "„Unatoč pomacima u broju proizvođačkih organizacija ne možemo biti zadovoljni. Udruženi proizvođači su okrupnjeni, snažniji, konkurentniji i otporniji na tržišne poremećaje. Putem skladišno – distribucijskih centara osigurat ćemo potrebnu infrastrukturu, putem Mjere 9 moguće je osigurati potporu za uspostavu i rad proizvođačke organizacije, dok se u novom programskom razdoblju Zajedničke poljoprivredne politike osobit naglasak stavlja na udruženja proizvođača, koja će svojim ciljanim djelovanjima u okviru operativnih programa provoditi sektorske intervencije te unaprijediti stanje u sektoru“.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u Republici Hrvatskoj trenutno djeluju 22 priznate proizvođačke organizacije iz devet različitih sektora u deset županija, a okupljaju preko 700 primarnih proizvođača. Dosad je iz Programa ruralnog razvoja za Karlovačku županiju ugovorena potpora u vrijednosti 762 milijuna kuna, a isplaćeno je 567 milijuna kuna.