Obilježavanje 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

DSC 0027 115. siječnja 1992. godine Republika Hrvatska je priznata od međunarodne zajednice kao suverena, samostalna i neovisna država.

Tim je povodom u Ozlju održano obilježavanje 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. U organizaciji Grada Ozlja, Zavičajnog muzeja Ozalj, Hrvatskog generalskog zbora te Počasne postrojbe Karlovački počasni vod ZNG 91, u prostoru Starog grada održana je prigodna svečanost, u spomen na ovaj iznimno značajan datum iz novije hrvatske povijesti. U nazočnosti županice Karlovačke županije Martine Furdek Hajdin, gradonačelnice i predsjednika Gradskog vijeća Ozlja, Lidije Bošnjak i Stjepana Basara, saborske zastupnice Irene Šimunić, generala Pavla Miljavca, načelnika PU karlovačke Darka Bratića, predstavnika braniteljskih udruga, ozaljskih institucija i ustanova te učenika Osnovne škole Slava Raškaj Ozalj održano je sjećanje na događanja koja su obilježila hrvatsku povijest i utemeljila hrvatsku državnost.  

Međunarodno priznanje dogodilo se u iznimno teškim uvjetima za Hrvatsku, kada je velik dio teritorija države bio okupiran s neizvjesnom situacijom na ratištu, gdje je neprijatelj imao nadmoć u naoružanju, ali su hrvatski branitelji imali hrabrost i odlučnost u obrani svoje domovine. Sam čin priznanja bio je ogroman moralni i psihološki motiv hrvatskim braniteljima. Bio je to i čin pobjede hrvatske diplomacije i od tog dana je svijet shvatio da se u Hrvatskoji ne vodi građanski rat već je riječ o otvorenoj agresiji na jednu suverenu i međunarodno priznatu državu.

15. siječnja 1992. godine sve zemlje članice tadašnje Europske zajednice (EZ) priznale su Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu: Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Grčka, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska i Velika Britanija. Ovim državama istoga dana istom odlukom pridružile su se i Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska. 

O ovim trenucima i događanjima koja su prethodila činu priznanja te o posljedicama koje je priznanje imalo na daljnji razvoj događaja u Hrvatskoj danas je govorio general Pavao Miljavac, a nazočnima su se obratili i gradonačelnica Ozlja Lidija Bošnjak te županica Martina Furdek Hajdin. Obje su istaknule značaj ovog datuma, zahvalile se organizatorima već tradicionalnog obilježavanja ovog spomendana u Karlovačkoj županiji te odale zahvalu i priznanje svim hrvatskim braniteljima.

Zanimljiv umjetnički program vezan uz ovu obljetnicu izveli su učenici OŠ Slava Raškaj.