Obilježena 150. obljetnica Rakovičkog ustanka

Kvaternik

U nazočnosti brojnih visokih gostiju i uzvanika, iz političkog i javnog života Karlovačke i susjedne Ličko-senjske županije, u Rakovici je danas (8. listopada) obilježena 150. obljetnica Rakovičkog ustanka pod vodstvom Eugena Kvaternika. Program obilježavanja započeo je Svetom misom u crkvi Svete Jelene Križarice, a potom su izaslanstva položila vijence i upalila svijeće pred spomenikom Eugenu Kvaterniku i ustanicima, u centru Rakovice. 

Načelnik Općine Rakovica Mihovil Bićanić je u pratnji ministrice Nataše Tramišak i županice Martine Furdek Hajdin proveo goste kroz novu zgradu Općine koja će uskoro biti potpuno završena, a financirana je sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Središnji događaj bila je svečana akademija u sportskoj dvorani Osnovne škole Eugen Kvaternik u Rakovici na kojoj su domaćini, kroz glazbeni i scenski program, prikazali glavne protagoniste i povijesne okvire Rakovičkog ustanka. Skupu su se uz domaćina, načelnika Općine Mihovila Bićanića, obratili županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, zastupnica Nada Murganić, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, dr. sc. Julije Domac. 

Po završetku svečanosti su ministrica Nataša Tramišak i načelnik Općine Rakovica Mihovil Bićanić, u nazočnosti županice Martine Furdek Hajdin, potpisali Ugovor kojim Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU Općini Rakovica finacira dogradnju Dječjeg vrtića u Rakovici u iznosu od 850 tisuća kuna.

Uz zastupnice u Hrvatskom saboru Nadu Murganić i Maju Grba Bujević, u ime Karlovačke županije svečanosti su nazočile županica Martina Furdek Hajdin i zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar, dok je u ime Ličko-senjske županije nazočio župan Ernest Petry.