Otvoren drugi dio Aleje hrvatskih branitelja posvećen postrojbama iz cijele Hrvatske

20211121 154803U nedjelju, 21. studenog svečano je otvoren drugi dio Aleje hrvatskih branitelja u Karlovcu u organizaciji Udruge veterana satnije Rebels. Prvi dio je svečano otvoren 2015. godine te su na tom dijelu postavljena 32 spomen obilježja za svaku postrojbu Grada Karlovca i Karlovačke županije koje su branile Karlovac tijekom Domovinskog rata. Tada je postavljen i spomenik u čast svim postrojbama koje su branile Karlovačku županiju, a sredstvima Ministarstva branitelja oslikani su stupovi nadvožnjaka scenama iz Domovinskog rata. 

Na drugom dijelu Aleje postavljeno je 65 novih spomen obilježja u čast postrojbama iz cijele Hrvatske. Uz svako spomen obilježje, zasađena su stabla uz pomoć učenika Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac.

Na početku programa okupljenima se obratio tajnik Udruge veterana satnije Rebels Nikola Alić i istaknuo kako je cilj projekta da se drugim dijelom Aleje spoji Grad Karlovac s Muzejom Domovinskog rata Turanj, u spomen na borbu koja se vodila na tom dijelu Karlovca. Zahvalio se Gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji koji su godinama podržavali ovu ideju i financijski pomogli kako bi se ona i ostvarila.  

Tom prigodom županica Martina Furdek Hajdin se obratila braniteljima: "Kako ste i u Domovinskom ratu bili hrabri i odvažni, tako ste i u ovom projektu bili hrabri, odvažni, uporni i dostojanstveni. Ovo mjesto s jedne strane iskazuje pijetet i zahvalu svim postrojbama koje branile Hrvatsku, s druge strane postaje učionica na otvorenom kako se žrtva hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu nikada ne bi zaboravila."

Gradonačelnik Grada Karlovca je istaknuo kako preko mostova, Aleje hrvatskih branitelja te Muzeja Domovinskog rata na Turnju možemo prikazati pravu i važnu simboliku Grada Karlovca u obrani Republike Hrvatske. Srž postavljenih spomen obilježja je da su nastali idejom hrvatskih branitelja, čime je iskazana njihova važnost i vrijednost. 

Uz molitvu koju su predvodili pater Vito i vlč. Duje, kraj programa simbolično su obilježili i navijači Bad Blue Boysa i Gademza paljenjem baklji. 

Svečanosti su uz županicu i gradonačelnika nazočili i saborski zastupnici Marija Jelkovac i Davorko Vidović, glavni tajnik Ministarstva branitelja Ivica Akmadža, brigadir Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske Damir Babić te pripadnici brojnih hrvatskih postrojbi.