Otvoren most preko rijeke Mrežnice- Zvečaj - Bukovlje

DSC 0093Most preko korita rijeke Mrežnice - Gornje Bukovlje- Zvečaj danas je svečano otvorila županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin, zajedno sa ravnateljom ŽUC-a Stjepanom Turkovićem, ujedno i nositeljem ovog projekta.

Gradnja ovog mosta krenula je u travnju ove godine, za vrijeme koronakrize, kao jedan u nizu projekata Karlovačke županije koji nisu zaustavljeni zbog pandemije. Gradnja mosta je u cijelosti financirana županijskim sredstvima, odnosno Županijske uprave za ceste. Vrijednost investicije je oko 9,5 milijuna kuna. Most je zamišljen kao suvremeno i trajno rješenje. Projektant i nadzor potpisuje Alex Kindij, a građevinske radove je izvodila SA Bišćan. Novi armirano -betonski pločasti most je realiziran u 8 mjeseci, a zamijenio je dotrajali pontonski most, ukupne duljine 81,5 metara. Nosivost novoga mosta je znatno veća od postojećega, a njegovu važnost za ovaj kraj istaknula je županica Martina Furdek-Hajdin

Ovo je upravo jedna od mjera Karlovačke županije koja pokazuje da naše investicije nisu zaustavljene, a pomogla je građevinskom sektoru da se realizira, ali isto tako i omogućila da  se ovim povezivanjem dviju obala , povezivanjem grada Duga Rese i općine Generalski Stol može revitalizirati ovaj kraj, razvijati turizam, ali i druge gospodarske radnje. To je ona snažna demografska mjera koja zaista može omogućiti da su uvjeti života i u ovom kraju jednako vrijedni i jednako dobri kao što je to i u urbanim cjelinama. Nadam se da će ovo biti prilika da mladi ostanu u ovom kraju, da neki drugi mladi pronađu interes da se dosele u ovaj kraj, da nam demografska slika bude bolja. Svega ovoga ne bi bilo bez suradnje i grada i općine, svih  institucija koje su sudjelovale u gradnji, ali i nacionalne razine . Neka nam to bude ogledni primjer da bez tog zajedništva naprosto ne može biti realizacije projekata  i zato jesmo tu da služimo zajednici i služimo našim mještanima.

Incijatori ove ideje o gradnji mosta bili su sami mještani Bukovlja zbog čega njegova izgradnja ima još veći značaj, a kako ističe načelnik općine Generalski Stol Alen Halar za njih je to najbolji prebožićni poklon. Zahvalivši Karlovačkoj županiji i svima uključenima u projekt je istaknuo:

Ovim mostom će život u Gornjem i Donjem Bukovlju dobiti jednu novu dimenziju, podići će se standard, a samim time će i stanovnici imati više motiva za ostati na ovom području. Samim time će se popraviti i demografska slika. Područje desne obale je specifično ima svoju karakteristiku razvoja turizma tako da ovaj most daje blagodat u tom smjeru da se sam turizam u općini Generalski Stol razvija. Zadovoljni smo što su sami stanovnici Bukovlja istaknuli problem starog pontonskog koji nije osiguravao sigurnosno pitanje i bilo kakve radove.

Otvorenju mosta su uz županicu i ravnatelja ŽUC-a Stjepana Turkovića prisustvovali i zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar, potpredsjednica Županijske skupštine Jadranka Golubić, gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar, izvođač radova SA Bišćan,projektant Alex Kindij i predsjednici mjesnih odbora Zvečaj i Bukovlje te mještani ovog kraja.

Blagoslov mosta uz molitvu predvodio je velečasni Ivan Tompić.