Vijesti     -     Kontakti

Vijesti

Sve novosti vezane za aktivnosti Karlovačke županije.

Ovo je prvi medicinski helidrom u RH koji nema potrebe za sekundarnim tranzitom što povećava mogućnost preživljavanja bolesnika- istaknuo ravnatelj Antica

helidrom1Simboličnim preletom i slijetanjem helikoptera otvoren je u četvrtak, 13.listopada helidrom Opće bolnice Karlovac.

Ukupna vrijednost ovog projekta izgradnje helidroma Opće bolnice Karlovac iznosi 2.300.000,00 kuna, a u najvećem dijelu je financirana od strane Vlade Sjedinjenih Američkih država u sklopu donacije,  dok je Vlada RH, odnosno Ministarstvo zdravstva snosilo troškove PDV-a i troškove stručnog nadzora. 

Omogućavanje brzog prijevoza teško stradalih osoba u prometnim nesrećama, teško oboljelih ili ozlijeđenih osoba, u većini je slučajeva presudan za spašavanje njihovih života. Ako se unesrećena osoba transportira u medicinsku ustanovu unutar prvog sata, mogućnost preživljavanja se znatno povećava. To se ne može uvijek osigurati primjenom cestovnih vozila hitne medicinske pomoći. Upravo iz tog razloga, gradnja ovog helidroma je od još veće važnosti.

Helidrom OB Karlovac omogućava i noćno slijetanje sa svom potrebnom sigranlizacijiom te je predviđen je i za lakše i najveće transportne helikoptere, vojne i civilne, istaknuo je ravnatelj OB Karlovac Nikša Antica: " Na samom početku htio bih zahvaliti pri.dr.Grba-Bujević koja je još 2013.godine dala inicijativu za pokretanje projekta izgradnje helidroma. Prometni, tranzitni i geostrateški položaj Karlovačke županije nametnuo je nužnost izgradnje helidroma. Posebno je važno istaknuti da je ovo prvi medicinski helidrom u RH koji nema potrebe za sekundarnim tranzitom što povećava mogućnost preživljavanja bolesnika."

Helidrom OB Karlovac je osmi projekt  koji se realizira na području Karlovačke županije, a koji je potpomognut od strane američke Vlade, istaknula je županica Martina Furdek-Hajdin:" Američko veleposlanstvo i vojska već su prije ulagali u četiri škole u županiji i to one u Cetingradu, Slunju, Ogulinu i u Osnovnu školu Dubovac. Također, financirali su i  vodovodnu mrežu u Slunju, a s veseljem se sjećamo i ulaganja u Vunsko polje koje je i danas rado posjećeno te na njemu odrastaju naša djeca. Moram spomenuti ulaganja i u bolnicu u Dugoj Resi, a ovo je pak drugo ulaganje u zdravstveni sustav. Helidrom će jako puno značiti  bolnici, ali i samom gradu Karlovcu koji se nalazi na važnom prometnom čvorištu gdje se često događaju prometne nesreće. Svi mi koji nismo zdravstveni radnici znamo za termin „zlatni sat“ . Znamo što znači kad se brzo i u nekoliko minuta unesrećenima može pružiti pomoć, a upravo i ova bolnica čini helidrom jedinstvenim jer je u neposrednoj blizini samog ulaza u bolnicu.

Uspostava hitne helikopterske medicinske službe je jedan od prioriteta Vlade RH, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić: "Intenzivno radimo u suradnji s Europskom komisijom na uspostavi novog modela hitne helikopterske medicinske službe i očekujemo do kraja iduće godine da će biti uspostavljena kompletna medicinska helikopterska služba na području cijele Republike Hrvatske, da ćemo uspostaviti standard"

Karlovac je tradicionalno vojni grad, danas je sjedište Hrvatske kopnene vojske, stožera i pristožernih službi. U neposrednoj blizini grada nalazi se više vojnih objekata  i poligona na kojima se održavaju vježbe HV. Na 50 km od grada nalazi se slunjski poligon, najveći poligon HV-e, mjesto gdje se najčešće održavaju vježbe koje uključuju HV ali i postrojbe iz drugih članica NATO pakta, najčešće SAD-a. Svoje zadovoljstvo otvaranjem ovaog objekta izrazio je i otpravnik poslova pri Veleposlanstvu SAD-a u RH Nj.E.Mark Fleming :" Ovaj projekt direktno i značajno pomaže zajednicama širom Hrvatske i ponosni smo da smo dio toga. SAD su posvećene partnerstvu s Hrvatskom i hrvatskim narodom.Helidromi će također biti u funkciji vojne suradnje američke i hrvatske vojske, čime će biti osigurana helikopterska evakuacija za vrijeme vojnih vježbi koje provodimo zajedno na vojnom poligonu Slunj.

Na otvorenju helidroma nazočili su i ravnatelj Policijske akademije Josip Ćelić, načelnik američkog ureda za obrambenu suradnju pukovnik Brian Devlin, ravnateljica programa humanitarne pomoći Veleposlanstva SAD Dijana Maršić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Lucian Vukelić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i saborska zastupnica Maja Grba Bujević, saborska zastupnica Nada Murganić, gradonačelnik grada Karlovca Damir Mandić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije Perica Vukelić , te predstavnici policije, vatrogasaca i Hitne medicinske službe OB Karlovac.

Blagoslov helidroma udijelio je monsinjor Ferdinad Vražić. 

Informacije

Adresa:
A. Vraniczanya 2, Karlovac

Telefoni:
centrala: 047/ 666-111
tajnica župana: 047/666-101
tajnica zamjenika župana: 047/666-100
tajnica zamjenika župana: 047/666-102

Radno vrijeme:
7,00 do 7,30 - 15,00 do 15,30
(klizno radno vrijeme)

Dnevni odmor: 10,30 - 11,00

Uredovno vrijeme za rad sa strankama u upravnim tijelima Karlovačke županije

E-mail: zupan@kazup.hr

Pristupačnost