Poljsko-hrvatski poslovni summit, nove prilike za poslovnu suradnju

forum

U organizaciji Investicijskog Fonda Gornje Šleske, u sklopu Europskog projekta Inter Sllezia, u zagrebačkom Hotelu Sheraton danas je održan Poljsko-hrvatski poslovni summit na kojem su se međusobno predstavili poljski i hrvatski gospodarstvenici, uz predstavljanje gospodarskih prilika i mogućnosti dviju zemalja. U nazočnosti predstavnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Veleposlanstva Republike Poljske u Hrvatskoj, predstavnika Hrvatske udruge poslodavaca, skupu su nazočili i županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, sa suradnicima, zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljanović, regionalni predstavnik Vlade Republike Poljske marszalek Šleskog vojvodstva Jakub Chelstokowski, wicemarszalek Wojciech Kaluza, čelni ljudi poljskog Investicijskog fonda Dornje Šleske, kao i brojni predstavnici gospodarskog sektora obiju zemalja. Hrvatskim su se partnerima predstavile renomirane poljske firme, zainteresirane za razvoj poslovanja, ulaganja i partnerske odnose s hrvatskim gospodarstvenicima. Održana je tako i panel rasprava, uz sudjelovanje županica Martina Furdek Hajdin, koja je i na početku skupa imala priliku predstaviti Karlovačku županiju te mogućnosti gospodarskog ulaganja i suradnje s poljskim partnerima. Županica je posebno istaknula pozitivan primjer ulaganja poljske tvrtke iz Katowica (upravo Šleskao vojvodstvo) u poslovnu zonu Grada Karlovca u Gornjem Mekušju.

Naglašeno je da osim iznimne turističke suradnje, jer više od milijun Poljaka godišnje posjeti Republiku Hrvatsku, treba pojačati gospodarsku suradnju gdje postoje ogromni potencijali. Poljska je Hrvatskoj šesti gospodarski partner, a obzirom na brojne komplementarnosti gospodarstva postoje velike mogućnosti međusobne suradnje i povećanja ovih brojki. Poljski su gospodarstvenici zainteresirani za ulaganja u Hrvatski jer postoje svi preduvjeti za uspješnost ulaganja, a to su dobra prometna povezanost i infrastruktura, industrijska tradicija i kvalitetna i stručna radna snaga. Sadašnja robna razmjena je najveća u području energetike, prehrambene i farmaceutske industije, a postoji brzorastući trend IT industrije.

Cilj konferencije bio je stvoriti dobru podlogu za međusobnu suradnju poduzetnika, kroz upoznavanje mogućnosti i potencijala. To su nove prilike za poslovnu suradnju, što bi ubuduće trebalo rezultirati bilateralnim kontaktima i dogovorenim poslovima, na čemu će svi sudionici raditi u daljnjoj koordinaciji.