Vijesti     -     Kontakti

Vijesti

Sve novosti vezane za aktivnosti Karlovačke županije.

Povodom Međunarodnog dana planina podsjetili smo se na važnost očuvanja planina

Dan planina 4Dana 12. prosinca 2022. godine Javna ustanova NATURA VIVA je u suradnji s Veleučilištem u Karlovcu obilježila Međunarodni dan planina.

Međunarodni dan planina se obilježava svake godine 11. prosinca s ciljem osvješćivanja javnosti o važnosti očuvanja planina. Planine su jedinstvene u svijetu upravo po svojoj velikoj raznolikosti na relativno malom prostoru. Značaj planina je izrazito velik, važne su za mikroklimu, a i staništa su najvećem broju endemskih vrsta, izvori su pitke vode te su zbog toga prioritetna područja za očuvanje. Ove godine naglasak je stavljen na Značajni krajobraz Klek te tri njegova vrha- vrhovi ekosustava: vuk, ris i medvjed. Sve tri vrste obitavaju na području Kleka što nam ukazuje na veliku očuvanost staništa na što smo iznimno ponosni.

Na obilježavanju su održane četiri prezentacije, djelatnica Javne ustanove NATURA VIVA održala je prezentaciju u kojoj je izložila Plan upravljanja Značajnim krajobrazom Klek, koji je trenutno u proceduri usvajanja. Prezentaciju pod nazivom „Održivo gospodarenje šuma“ održao je Oliver Vlainić, ispred Hrvatskog šumarskog društva. Profesor Vedran Slijepčević s Veleučilišta u Karlovcu izlagao je o risu i vrlo uspješnom projektu LIFE LINX, dok je dr.sc. Slaven Reljić s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izlagao o problematici medvjeda i vuka, a osvrtom na  genetičko prebrojavanje medvjeda koje je pridonijelo boljem gospodarenju ovom vrstom u našoj zemlji.

Obilježavanju je u ime Karlovačke županije nazočila pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo i okoliš Marina Jarnjević.

Pridružili su nam se učenici Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac sa svojim profesorima te ostala zainteresirana javnost

Kako bismo u današnje obilježavanje uključili i one najmlađe, možda buduće ekologe i zaštitare prirode, u jutarnjim satima djelatnici naše Ustanove održali su radionicu s djecom Dječjeg vrtića Rakovac, skupina Vjeverice, koji su na zanimljiv način učili o planinama i njenim stanovnicima.

Informacije

Adresa:
A. Vraniczanya 2, Karlovac

Telefoni:
centrala: 047/ 666-111
tajnica župana: 047/666-101
tajnica zamjenika župana: 047/666-100
tajnica zamjenika župana: 047/666-102

Radno vrijeme:
7,00 do 7,30 - 15,00 do 15,30
(klizno radno vrijeme)

Dnevni odmor: 10,30 - 11,00

Uredovno vrijeme za rad sa strankama u upravnim tijelima Karlovačke županije

E-mail: zupan@kazup.hr

Pristupačnost