Vijesti     -     Kontakti

Vijesti

Sve novosti vezane za aktivnosti Karlovačke županije.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na svečanosti obilježavanja Dana Karlovačke županije

Dan kz 22

Karlovačka županija obilježila je u petak, 29. travnja, Dan Karlovačke županije. Tim su povodom održane prigodne svečanosti. Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, ispred križa u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa na Dubovcu. Uz izaslanstva Karlovačke županije, Grada Karlovca, Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske, Policijske uprave karlovačke, Vatrogasne zajednice te braniteljskih udruga vijenac je položilo i izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno izaslanicom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborskom zastupnicom Nadom Murganić. Nakon toga je služena Sveta misa u crkvi Svetog Josipa, koju je predvodio rektor Nacionalnog svetišta Sv. Josipa mons. Antun Sente. Središnja svečanost održana je u Gradskom kazalištu Zorin dom u Karlovcu gdje je održana Svečana sjednica Županijske skupštine. Uz brojne goste i uzvanike iz političkog i javnog života svečanost su svojim dolaskom uveličali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te državni tajnici Spomenka Đurić, Tomislav Družak i Bernard Gršić, kao i župani drugih županija predvođeni predsjednikom Hrvatske zajednice županija, županom Brodsko-posavske županije Danijelom Marušićem. Na sjednici su predsjednik Županijske skupštine Vlado Jelkovac i županica Martina Furdek Hajdin uručili županijska Javna priznanja dobitnicima za 2021. godinu te za životno djelo.  

Županijska priznanja dobili su inovator i poduzetnik iz Karlovca Albert Gajšak, poznati karlovački ortoped Ivica Lucijanić, koji je osmislio inovativnu metodu liječenja stopala o kojoj je napisao i udžbenik za medicinski fakultet. Priznanje je također dobio doktor veterine i kulturno - umjetnički entuzijast Damir Škrtić iz Generalskog Stola te Marijan Lončar, vlasnik obiteljskog hotela Degenija u Rakovici, koji je bio proglašen i za najbolji mali hotel u Hrvatskoj. Vrijedno priznanje dobila je i karlovačka specijalizirana dječja knjižara Knjiguljica vlasnika Maje i Gordana Kursa. Javno priznanje Karlovačke županije za životno djelo dobio je prof.dr. Mirko Butković, dugogodišnji gospodarstvenik, inovator, profesor strojarstva na VTŠ-u te prvi dekan Veleučilišta u Karlovcu. Profesor Butković jedan je od inicijatora i zaslužnih pojedinaca za osnivanje i utemeljenje Velučilišta u Karlovcu.

Mirko Butković zahvalio je u ime svih nagrađenih na sebi svojstven, humorističan način. 

U svome obraćanju županica Martina Furdek Hajdin naglasila je da je Karlovačka županija mjesto sinergije obrtništva, poljoprivrede, turizma, a cilj našeg rada je jasan – dobrobit građana Karlovačke županije. Puno toga napravljeno je u proteklom razdoblju i na to smo ponosni, pokazali smo stabilnost, poručila je s obilježavanja Dana Karlovačke županije županica Martina Furdek Hajdin.

Više od 1500 novih radnih mjesta koja su otvorena u dvije godine, potom podupiranje mladih obitelji da dođu živjeti u ove krajeve, podupiranje smještaja starijh osoba u domove, tek je dio poteza županijske vlasti, kazala je u svom govoru županica. Temelj svega suradnja je lokalne vlasti i Vlade, a niz projekata koji se ostvaruju, najbolji su dokaz tome. Županica je zahvalila predsjedniku Vlade i ministrima na podršci.

Isto je potvrdio i premijer Andrej Plenković podsjetivši na veliki projekt zaštite od poplava, potom projekt izgradnje drugog željezničkog kolosijeka Hrvatski Leskovac – Karlovac. Predsjednik Vlade pohvalio je projekte Karlovačke županije i postignuća koja su vidljiva.

Od gostiju skupu su se još obratili gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, u ime svih gradonačelnika i načelnika općina iz Karlovačke županije, predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić, u ime svih župana te, već po tradiciji, počasni građanin Karlovačke županije dr. Mate Granić.

U popodnevnim je satima na programu koncert učenika Glazbene škole Karlovac, u Glazbenom paviljonu na Šetalištu dr. Franje Tuđmana u Karlovcu, koji je poklon Karlovačke županije i Glazbene škole Karlovac građanima, u prigodi Dana Karlovačke županije. Početak koncerta je u 17,30 sati.

Dan Karlovačke županje službeno je 1. svibnja, kada slavimo Svetog Josipa Radnika, kao nebeskog zaštitnika naše županije.

Informacije

Adresa:
A. Vraniczanya 2, Karlovac

Telefoni:
centrala: 047/ 666-111
tajnica župana: 047/666-101
tajnica zamjenika župana: 047/666-100
tajnica zamjenika župana: 047/666-102

Radno vrijeme:
7,00 do 7,30 - 15,00 do 15,30
(klizno radno vrijeme)

Dnevni odmor: 10,30 - 11,00

Uredovno vrijeme za rad sa strankama u upravnim tijelima Karlovačke županije

E-mail: zupan@kazup.hr

Pristupačnost