Vijesti     -     Kontakti

Vijesti

Sve novosti vezane za aktivnosti Karlovačke županije.

Karlovačka županija predstavila programe za 3. životnu dob i za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji

press za 3 zivotnu dob

Predstavljanje programa za 3. životnu dob i za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji, koje provodi Karlovačka županija, bila je tema konferencije za medije, koju je danas, u Uredu županice, održala zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar, sa suradnicama.

O temi su, uz zamjenicu županice, govorile i pročelnica Upravnog odjela za hrvatske branitelje i zdravstvo Maja Vučinić Knežević te djelatnice Odjela Marina Stoičić i Marina Uđbinac Stupljanec. 

Program "Sufinanciranje usluge smještaja starijim i nemoćnim osobama u privatnom smještaju na području Karlovačke županije u 2022. godini" nalazi se u postupku savjetovanja s javnošću do 18. ožujka, što je moguće pronaći na internetskoj stranici Karlovačke županije.

Kroz navedeni program Karlovačka županija osigurava sufinanciranje smještaja starijim i nemoćnim osobama koje su smještene u privatnom smještaju te primaju mirovinu u visini do 3.500,00 kuna. Važno je napomenuti da sufinanciranje po ovom programu ne može ostvariti korisnik koji već koristi sufinanciranje istog od strane nadležnog ministarstva, Centra za socijalnu skrb ili po nekoj drugoj osnovi. Karlovačka županija je za financiranje ove mjere u 2022. godini u proračunu osigurala 1 milijun kuna. Prema ovom bi programu pomoć u Karlovačkoj županiji moglo dobiti 467 korisnika, od ukupno njih 754, koliko ih se nalazi u privatnom smještaju.

Kriteriji za sufinanciranje smještaja su: da korisnik usluge smještaja mora imati prebivalište na području Karlovačke županije u posljednjih 10 godina; da je korisnik smješten u privatnom smještaju kod pružatelja usluge koji uredno posluje i ima Rješenje (licencu) te nema prijavu o nezakonitom radu; da korisnik prima mirovinu do iznosa od 3.500,00 kuna. Kategorije za ostvarivanje prava na sufinanciranje su: korisnicima s mirovinom do 1500,00 kn sufinancira se iznosom od 500,00 kuna mjesečno; korisnicima s mirovinom od 1.500,01 do 2.500,00 kuna s 300,00 kuna mjesečno; korisnicima s mirovinom od 2.500,01 do 3.500,00 kuna s iznosom od 200,00 kuna mjesečno. Zahtjev za korištenjem sredstava po ovoj mjeri podnosi se Upravnom odjelu za hrvatske branitelje i zdravstvo Karlovačke županije, temeljem uputa iz Javnog poziva.

Program "Demografske mjere za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladim obiteljima na ruralnom području Karlovačke županije" također se nalazi u postupku savjetovanja s javnošću koje traje do 1. travnja ove godine.

Ovim programom predviđena je provodba mjera za mlade obitelji koje svoje stambeno pitanje rješavaju stjecanjem vlasništva nad nekretninom prvi put ili rekonstrukcijom postojećeg vlastitog stambenog objekta ili stambenog objekta u vlasništvu svojih roditelja. Po ovoj je mjeri Karlovačka županija iz svog proračuna osigurala sredstva u iznosu od 1 milijun kuna.

Poticanje rješavanja stambenog pitanja mladim obiteljima provodi se kroz: bespovratna novčana sredstva pri kupnji obiteljske kuće u iznosu do 80.000,00 kuna; bespovratna novčana sredstva za rekonstrukciju obiteljskih kuća kojim se osigurava nova stambena jedinica u iznosu do 80.000,00 kuna; bespovratna novčana sredstva pri izgradnji kuće u iznosu do 100.000,00 kuna. Lista prvenstva i iznos potpore utvrđuje se temeljem bodovanja sljedećih mjerila: radni odnos bračnih drugova; stambeni status; broj članova obiteljskog kućanstva; stručna sprema; sudjelovanje pojedinih općina i gradova u sufinaciranju; doseljavanje iz drugih županija RH ili zemalja EU; materijalni status kućanstva (svi elementi razrađeni i vidljivi u Javnom pozivu, kao i potrebna dokumentacija).

Ovu je mjeru Karlovačka županija provela i protekle godine što je pobudilo veliko zanimanje i pozitivan odjek u javnosti te je odlučeno da će se provesti i ove godine, a bude li interesa razmišlja se o povećanju iznosa potpora u sljedećim godinama. 

S današnje konferencije za medije još je jednom upućen poziv svim zainteresiranim da se kroz postupak savjetovanja s javnošću očituju o ovim programima. 

Informacije

Adresa:
A. Vraniczanya 2, Karlovac

Telefoni:
centrala: 047/ 666-111
tajnica župana: 047/666-101
tajnica zamjenika župana: 047/666-100
tajnica zamjenika župana: 047/666-102

Radno vrijeme:
7,00 do 7,30 - 15,00 do 15,30
(klizno radno vrijeme)

Dnevni odmor: 10,30 - 11,00

Uredovno vrijeme za rad sa strankama u upravnim tijelima Karlovačke županije

E-mail: zupan@kazup.hr

Pristupačnost