Radni sastanak županice s predstavnicima LAG-ova Vallis Colapis i Petrova Gora

lag

U Uredu Župana Karlovačke županije je u srijedu, 23. lipnja, održan sastanak županice Martine Furdek Hajdin, zamjenika županice Dejana Mihajlovića i suradnika s predstavnicima LAG-ova Vallis Colapis i Petrova Gora na temu planiranja suradnje za provedbu ESIF za buduće programsko razdoblje 2021. – 2027. godina. Ispred LAG – a Vallis Colapis nazočio je voditelj Milan Medić a ispred LAG-a Petrova Gora sastanku su prisustvovali članovi Upravnog odbora i svi načelnici Općina s područja djelovanja ovog LAG-a.

U razgovoru se osvrnulo na prethodno programsko razdoblje te EU sredstava povučena od strane LAG-ova na području njihovih djelovanja te je dogovoren način pripreme za novo programsko razdoblje ponajviše na području edukacije stručnog kadra. U tu svrhu, dogovorena je daljnja aktivna suradnja između LAG- ova Vallis Colapis i Petrova Gora.

Prema Nacionalnom koordinacijskom tijelu za ESIF predlaže se više izvorsko financiranje lokalnog razvoja vođenog od zajednice (korištenje više fondova u odnosu na prethodno razdoblje: EAFRD, EMFAF, ESF, ERDF) gdje će LAG-ovi biti generatori razvoja ruralnih područja, uz veći postotak alokacije sredstava kao i samostalno planiranje i provođenje natječaja i mjera za razliku od dosadašnjih pravila korištenja sredstava.

Županica Martina Furdek Hajdin osvrnula se i na probleme koji sprečavaju intenzivniji razvoj poljoprivrede na ovim područjima a koji se tiču nesređenog stanja poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, rascjepkanih parcela, te slabe mogućnosti udruživanja proizvođača i dr. Svi navedeni problemi javljaju se i na području susjedne Sisačko-moslavačke županije kao i u ostalim dijelovima Republike Hrvatske, o čemu se planiraju provesti razgovori s resornim ministarstvom.