Sastanak u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na temu revitalizacije željezničke pruge Karlovac - Ozalj - Novo Mesto - Ljubljana

MMPI

Na inicijativu Karlovačke županije danas je u Ministarstvu mora, prometa i infrastruktre održan sastanak na temu revitalizacije željezničke pruge na pravcu Karlovac-Ozalj-Bubnjarci-Metlika-Novo Mesto-Ljubljana. Na sastanku su sudjelovali državni tajnik Ministarstva Alen Gospočić, glavni tajnik u Ministarstvu Dražen Ivanušec, sa suradnicima, a u ime Karlovačke županije zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar, zamjenik ravnatelja JURRA-e Krunoslav Kralj i suradnici. U ime HŽ infrastrukture sastanku je nazočila Janja Groš, zamjenica direktora za EU fondove.

Gradovi i općine iz Republike Slovenije, kroz koje prolazi trasa ove željezničke pruge, već neko vrijeme zajednički pokreću inicijativu obnove ove pruge i prateće infrastrukture te su u istu uključili i Karlovačku županiju. Nakon nekoliko sastanaka, održanih u Republici Sloveniji, Karlovačka županija inicirala je sastanak u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kako bi se izložili planovi te našle mogućnosti revitalizacije ove pruge, a ujedno i dogovorili sljedeći koraci koje je potrebno učiniti na razini države te međudržavnoj, odnosno međunarodnoj razini.

Dogovoreno je da će Ministarstvo Karlovačkoj županiji izdati suglasnost za sudjelovanje ovog projekta u Europskoj grupaciji teritorijalne suradnje (EGTS), kako bi u konačnici Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o odobrenju sudjelovanja ovog projeta u EGTS-u. To je procedura i potrebni koraci koje treba napraviti za daljnji nastavak rada na projektu.

Na sastanku se također raspravljalo i o problematici kamionskog prijevoza na državnoj cesti D-6, prema granici s Republikom Slovenijom, gdje ja zamjenica župana upozorila na pojačan kamionski promet i gužve koje se stvaraju na graničnom prijelazu Jurovski Brod. Kako je zaključeno, sagledat će se mogućnosti rješavanja ovog problema u okviru postojeće zakonske regulative. Također je bilo riječi i o poticanju međudržavne suradnje na obnovi mosta na potoku Kamenica (teritorijalno područje Grada Ozlja), gdje je zbog dotrajalosti mosta zatvorena cesta i postojeći granični prijelaz. Kako je rečeno, Ministarstvo će intenzivirati međudržavnu suradnju u cilju što bržeg rješenja ovog problema, na zadovoljstvo lokalnog stanovništva.