Sjednica gospodarskog vijeća Županijske komore Karlovac

HGK vijeće 3U srijedu, 16. ožujka, županica Martina Furdek Hajdin nazočila je sjednici gospodarskog vijeća Županijske komore Karlovac. Predsjednik Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman osvrnuo se na trenutno stanje u gospodarstvu u odnosu na predpandemijsko vrijeme. Naveo je kako su izazovi u 2022. godini rast cijena sirovina, rast cijena energenata, nedostatak radne snage posebno u određenim sektorima, uvođenje eura kao službene valute te rat u Ukrajini. 

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš predstavio je Strategiju razvoja Hrvatske gospodarske komore za razdoblje od 2022. do 2026. godine. Najavio je kako će Hrvatska gospodarska komora povećati napore u lobiranju za interese gospodarstvenike prema Vladi RH. HGK kontinuirano priprema edukacije i pruža pomoć poduzetnicima u pripremi i provedbi EU projekata. 

Direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK, Marija Šćulac Domac predstavila je mjere Vlade RH za poduzetnike za ublaživanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata te daljnje aktivnosti koje su planirane u navedenom području. Potpore poduzetnicima odnose na cijene plina s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 GWh, a ostvaruje se vaučerom na iznos potpore male vrijednosti. Ograničenjem porasta naknada za električnu energiju (HEP) rasteretit će se kućanstva za oko 460 milijuna kuna. Također, smanjit će se PDV na plin i toplinsku energiju te na pelete, briket, sječku i ogrjevno drvo. 

Direktorica Centra za inovacije i EU projekte HGK, Danijela Ćenan predstavila je potpore u gospodarstvu u području energetike vezane uz Nacionalni plan oporavka i otpornosti.