Vijesti     -     Kontakti

Vijesti

Sve novosti vezane za aktivnosti Karlovačke županije.

Svečano obilježen Dan Općine Cetingrad uz promociju knjige mons. Marijana Ožure

Dan Općine Cetingrad 2U nedjelju, 07. kolovoza svečano je proslavljen Dan Općine Cetingrad, a svečanosti je nazočila zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar.

Tijekom subote, povodom proslave, organizirane su igre za djecu i druženje na kupalištu u Gnojnicama u organizaciji Planinarskog društva "Crvene stijene" Cetingrad, a u večernjim satima organiziran je tradicionalni malonogometni turnir u organizaciji NK Cetingrad. Tim su povodom članovi Lovačkog društva "Kuna" Cetingrad i Braniteljske zadruge Slovinje organizirali druženje uz lovački gulaš.

U nedjelju je održana promocija knjige cetingradskog župnika mons. Marijana Ožure, u organizaciji udruge "Cetin 1527". Načelnica Općine Cetingrad Marina Kalić čestitala je mons. Ožuri, koji živi u Cetingradu od 1963. godine. "Velečasni Ožura je živa memorija, zna sve datume, a malo koja župa i mjesto može se pohvaliti da ju jedan župnik vodi već 54 godine. S mnogima je od nas bio od prvog do posljednjeg sakramenta, a ova knjiga neka svima bude podsjetnik po čemu je Cetingrad prepoznatljiv, a ostavlja nam veliki zalog za bodućnost", istaknula je načelnica Marina Kalić. 

Predsjednik Udruge "Cetin 1527" Milan Bogović navodi kako je od osnutka Udruge 2006. godine zadaća bila urediti Stari Grad Cetin i pripremiti ga za 500. obljetnicu Sabora u Cetinu 2027.godine. U njihovoj namjeri podržao ih je mons. Ožura i na tome mu hvala. Jedan od načina da se udruga oduži monsinjoru na njegovoj dugogodišnjoj podršci u tom projektu je da Udruga pomogne u izdavanju knjige. 

Zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar zahvalila je mons. Ožuri na dugogodišnjoj brizi o svakom mještaninu i što im je bio utjeha i nada tijekom ovih 54 godine. 
 
Saborska zastupnica dr. Maja Grba Bujević naglasila je kako mons. Ožuru poznaje već dugi niz godina, a da je nakon svakog njihovog susreta kući nosila neku njegovu rečenicu, urezanu u pamćenje. Naglasila je kako zajedno sa saborskim zastupnicama Nadom Murganić i Marijom Jelkovac te predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem daje podršku u organizaciji 500. obljetnice Sabora u Cetinu. 
 
Zbog obveza potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nije mogao nazočiti obilježavanju Dana Općine Cetingrad no poslao je svoju čestitku i istaknuo ponos što ga je upravo mons. Ožura krstio. Naveo je kako je unatoč provedenom periodu u logoru u Vojniću, mons. Ožura i dalje nastavio provoditi pastoralnu službu i izrazio zahvalnost na svemu što je dao Cetingradu, Crkvi i hrvatskom narodu. 
 
Ivan Mateša, koautor knjige naglasio je kako knjiga koja opisuje rad i djelo mons. Marijana Ožure zapravo opisuje povijest cetingradskog kraja i naroda. Zahvalio je svima koji su svojim svjedočanstvima doprinijeli bogatom sadržaju knjige. 
 
Mons. Marijan Ožura zahvalio je svima na dolasku i podršci te isktaknuo kako će uskoro slaviti svoju dijamantnu misu, 60. obljetnicu svećeništva.

Nakon svečanosti održana je Sveta misa u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije i položeni su vijenci kod Spomenika hrvatskih branitelja u spomen na nestale, poginule i umrle hrvatske branitelje.

U prostoru Osnovne škole Cetingrad održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Cetingrad. Načelnica Marina Kalić istaknula je kako je zahvaljujući našim braniteljima Cetingrad je oslobođen i zato moramo biti zahvalni živjeti i raditi na svome. "Cetingrad je mala općina sa malim proračunom, a potreba je mnogo, stoga se okrećemo županijskim, nacionalnim i europskim sredstavima. Karlovačka županija je velika pomoć i potpora u brojnim projektima. Trenutno najvažniji projekt Općine je izgradnja vodovoda, ukupne vrijednosti 30 milijuna kuna. Završena je prva faza radova, a u tijeku je ishođenje dozvole za drugu fazu radova. Karlovačka županija osigurala je sredstva za izgradnju nogostupa od ulaska u Cetingrad do centra Cetingrada.", navela je načelnica Marina Kalić.
 
Zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar naglasila je kako je prioritet Karlovačke županije demografija, a ono nije moguće bez angažmana lokalne zajednice. Karlovačka županija svake godine daje neki novi oblik potpore za jedinice lokalne samouprave, u svrhu promicanja kulture i sporta, gospodarstva i turizma, stambenog zbrinjavanja i ravnomjernog razvoja. Pred nama je nova financijska perspektiva i moramo iskoristiti svaku priliku koja nam se pruža za povlačenje sredstava koji je omogućiti realizaciju naših projekata, navela je zamjenica županice. 
 
"Ovo je prekrasan završetak emotivnog tjedna nakon proslave u Rakovici, Kninu, Slunju i danas u Cetingradu. Prekrasno je slušati kako zajedništvo lokalne, regionalne i nacionalne razine ostvaruje brojne projekte i to je ono na čemu trebamo raditi. Svugdje treba širiti riječ domovine, a Hrvatski sabor će dati punu podršku kao što je to i do sada radio.", istaknula je saborska zastupnica dr. Maja Grba Bujević. 
 

Informacije

Adresa:
A. Vraniczanya 2, Karlovac

Telefoni:
centrala: 047/ 666-111
tajnica župana: 047/666-101
tajnica zamjenika župana: 047/666-100
tajnica zamjenika župana: 047/666-102

Radno vrijeme:
7,00 do 7,30 - 15,00 do 15,30
(klizno radno vrijeme)

Dnevni odmor: 10,30 - 11,00

Uredovno vrijeme za rad sa strankama u upravnim tijelima Karlovačke županije

E-mail: zupan@kazup.hr

Pristupačnost