Vijesti     -     Kontakti

Vijesti

Sve novosti vezane za aktivnosti Karlovačke županije.

Svečano obilježen završetak radova na nasipima uz Koranu i Mrežnicu, na projektu obrane od poplave grada Karlovca

nasipi

Na nasipu uz Koranu u Logorištu u srijedu, 27. travnja, svečano je obilježen dovršetak radova na nasipima uz Koranu i Mrežnicu na lokaciji Logorište-Mala Švarča-Turanjski Poloj. Nasip je ukupne dužine od 5,8 kilometara. Radovi su realizirani u sklopu EU projekta “Sustav zaštite od poplava karlovačko-sisačkog područja, 1. faza karlovačko područje”. Svečanom obilježavanju prisustvovali su ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, karlovački gradonačelnik Damir Mandić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, sa suradnicima.

Damir Mandić zahvalio je svima koji su od 2015. godine radili na sustavu obrane od poplave.

-Zahvala svima, koji su od 2015. godine radili na sustavu obrane od poplava grada Karlovca, gdje god da su bili, što god da su radili. Naravno, posebna zahvala Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatskim vodama i Karlovačkoj županiji te izvođačima koji su ovaj projekt priveli kraju. Ovaj dio uz Koranu i Mrežnicu je zaštićen, uskoro kreće nastavak mjere četiri, ali ja vjerujem da su isto tako zadovoljni i stanovnici uz lijevu obalu Kupe. Vidi se kraj svega onoga što su proživljavali od 2014. godine, vidi se kraj njihovim mukama. Za ovaj dio ovdje grada Karlovca došao je kraj radova i to je za stanovnike novi početak života u njihovim domovima i mjesnim odborima, kazao je Damir Mandić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je da je ovaj nasip vrijedan 50 milijuna kuna.

-Treba reći da smo se 2018. godine borili s poplavnim vodama i uspjeli obraniti grad. U Logorištu i Maloj Švarči 300 do 500 kuća bilo je ugroženo, a svaki put je šteta bilo od 30 do 50 milijuna kuna. Nasip je vrijedan 50 milijuna kuna i zapravo pokazuje da se isplati ulagati u sustav obrane od poplava, jer su štete višestruko veće u odnosu da se sustav drži uredan i da se nadograđuje. U suradnji s gradom Karlovcem od 10 tisuća čestica do sada smo riješili 7.500. Na području Logorišta trebali smo riješiti 500 čestica. Trenutno su otvorena gradilišta u vrijednosti 230 milijuna kuna. Moram istaknuti da je ovaj nasip izuzetno kvalitetno izgrađen, rekao je Đuroković.

Županica Martina Furdek Hajdin zahvalila je ministru Tomislavu Ćoriću na svemu što je učinio, jer kazala je da je sve počelo onog trenutka kada se on u čamcu vozio poplavljenim dijelom grada Karlovca. Njegova je udio u realizaciji ovog projekta iznimno velik.

-Zadovoljstvo je uoči Dana Karlovačke županije biti na ovoj lokaciji mjere dva, koja je realizirana. U ovom trenutku aktivni su radovi i u gradu Ogulinu. Ponosimo se ljepotama naših rijeka, ali znamo da su ponekad one i opasnost. Posebna zahvala ministru Tomislavu Ćoriću, jer se počelo raditi nakon što se on vozio u čamcu poplavljenim dijelom grada Karlovca. Moram istaknuti da su ovaj nasip radile i domaće snage, kazala je Martina Furdek Hajdin.

Ministru Tomislavu Ćoriću ovo je bio posljednji posjet Karlovcu i Karlovačkoj županiji, jer od petka više neće biti ministar gospodarstva i održivog razvoja.

-Zahvala ljudima koji su kraj mene, Damiru Mandiću, Martini Furdek Hajdin i Zoranu Đurokoviću. U travnju 2018. godine na sastanku kriznog stožera dogovorili smo izradu dugoročnog rješenja. Napravili smo ozbiljan posao zajedno s ekipom na razini grada Karlovca i Karlovačke županije. Zahvaljujem Damiru Mandiću i Martini Furdek Hajdin, to su ljudi koji su gurali ovaj projekt. Svih jedanaest mjera biti će izgrađeno, rekao je ministar Tomislav Ćorić.

Izvor. Karlovačk1

Informacije

Adresa:
A. Vraniczanya 2, Karlovac

Telefoni:
centrala: 047/ 666-111
tajnica župana: 047/666-101
tajnica zamjenika župana: 047/666-100
tajnica zamjenika župana: 047/666-102

Radno vrijeme:
7,00 do 7,30 - 15,00 do 15,30
(klizno radno vrijeme)

Dnevni odmor: 10,30 - 11,00

Uredovno vrijeme za rad sa strankama u upravnim tijelima Karlovačke županije

E-mail: zupan@kazup.hr

Pristupačnost