Vijesti     -     Kontakti

Vijesti

Sve novosti vezane za aktivnosti Karlovačke županije.

UZ Međunarodni dan mira, Ukrajinac Mykita poručuje: samo se želim vratiti u svoj Harkov

rakovicaukr4Za učenika 8. razreda Osnovne škole Eugena Kvaternika u Rakovici Myikitu Leoneva, Međunarodni dan mira znači samo jednu želju: vratiti se kući, u Ukrajinu, u Harkov.

Njega i ostalih 13-ero učenika iz Ukrajine, učenike rakovičke osnovne škole, posjetila je zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar.

Dobri den, jak tvoji sprave? – pitala ih je na Ukrajinskom.

Odgovorili su joj, i to na hrvatskom, da su dobro, da im kolege u svemu pomažu, ali, svima je želja ista.

„Iz Irpina sam. Osjećam da sam ovdje od prvog dana dobrodošao, ali jedina mi je želja da rat završi i da se vratim kući u Irpin“, rekao je Ilija, učenik 8. razreda.

„Također želim kraj rata. Ovdje je dobro, svi su vrlo ljubazni, ali želim samo jedno - da se što prije vratim kući“, kaže Mykita.

Zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar, poručila im je da to svi žele.

„Ako vas netko razumije, mi vas razumijemo. Prošli smo to, znamo kako su teški izbjeglički dani, znamo što je čežnja za domom. Zato od prvog trenutka, Karlovačka županija poduzima sve da vam olakša boravak ovdje, od smještaja, zdravstvene skrbi, do učenja hrvatskog jezika“, rekla je zamjenica županice Hajsan Dolinar.

U Karlovačkoj je županiji smješteno je 177 izbjeglica iz Ukrajine. U osnovne škole na području Karlovačke županije ove je školske godine upisan 41 učenik iz Ukrajine, a u srednje njih 11, dok je jedno dijete upisano u vrtić. Posao je, prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, pronašlo 45 Ukrajinki, koje su to željele.

Inače, diljem svijeta 21. rujna se obilježava kao Međunarodni dan mira, a utemeljila ga je 1981. godine Opća skupština UN-a , s ciljem obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama.

Informacije

Adresa:
A. Vraniczanya 2, Karlovac

Telefoni:
centrala: 047/ 666-111
tajnica župana: 047/666-101
tajnica zamjenika župana: 047/666-100
tajnica zamjenika župana: 047/666-102

Radno vrijeme:
7,00 do 7,30 - 15,00 do 15,30
(klizno radno vrijeme)

Dnevni odmor: 10,30 - 11,00

Uredovno vrijeme za rad sa strankama u upravnim tijelima Karlovačke županije

E-mail: pisarnica@kazup.hr

Pristupačnost