Vatrogasne službe održale su u Karlovcu radionicu "Spašavanje u prometu 2021."

IMG 16a0b826847c0dd9a026efc8e383c3e5 V

Udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske i ove je godine organizirala radionicu vatrogasne službe ‘’Spašavanje u prometu 2021’’. Izvršni organizatori radionice bili su Vatrogasna zajednica Karlovačke županije, Javna vatrogasna postrojba grada Karlovca, Javna vatrogasna postrojba grada Zagreba, Javna vatrogasna postrojba grada Varaždina, Javna vatrogasna postrojba grada Rijeke i Gasilska brigada Ljubljana te Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije, uz pokroviteljstvo Karlovačke županije.

Radionica je održana 06. i 07. studenog 2021. godine, na prostoru Skladišno-obučnog kompleksa Karlovac (SKOK Karlovac), a radi se o prikazu taktičkih zadataka s kojima se vatrogasna služba svakodnevno susreće na terenu.

Polaznici radionice su u grupama prolazili pet radnih točaka sa sljedećim temama:

  1. Rad i spašavanje pri masovnoj nesreći
  2. Stabilizacija vozila
  3. Zračni jastuci – pneumatski podizači tereta
  4. Spašavanje nekad, danas i alternative
  5. Osnove medicinskog spašavanja u prometu

Drugog dana radionice sudionici su odrađivali praktični dio, odnosno primjenu naučenih tehnika i taktika prilikom izvođenja tehničkih intervencija u prometu.

 

Na radionici su sudjelovali vatrogasci iz 16 vatrogasnih zajednica s područja RH, a cilj je razmjena iskustva među polaznicima i instruktorima te stvaranje podloge za izradu Standardnih operativnih postupaka na ovakvim tipovima intervencija. Radionicu je u pratnji županijskog vatrogasnog zapovjednika Gorana Frankovića obišao i glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković te voditelj Službe civilne zaštite u Karlovcu Alenko Hudak. U ime Karlovačke županije, radionicu je posjetio viši stručni suradnik za vatrogastvo Josip Ribar.

izvor - fotografija: VZ KŽ