Veleposlanik Države Izrael u posjetu Karlovačkoj županiji

Veleposlanik Izraela

Sastankom u Uredu županice Karlovačke županije započeo je današnji službeni posjet veleposlanika Države Izrael Nj.E. Ilana Mora Gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji. Veleposlanika Mora ondje su ugostile županica Martina Furdek Hajdin, zamjenica gradonačelnika Karlovca, Ivana Fočić te predsjednica Društva Židova u Karlovcu Tena Bunčić. 

Nakon iskazane dobrodošlice, županica je gostu predstavila Karlovačku županiju, njene znamenitosti, potencijale te probleme s kojim se susrećemo. Uz osnovne podatke o našoj županiji županica je predstavila gospodarsku sliku, s posebnim naglaskom na industriju, poljoprivredu i turizam te uz njih vezan obrazovni sustav. Predstavljane su također i kulturno-povijesne i prirodne vrednote Karlovačke županije kao i planovi za njihovo očuvanje uz održivi razvoj i iskorištavanje zelene energije, o čemu je govorila i zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić, predstavljajući Karlovac. 

Veleposlanik Mor zahvalio je na prijamu te organizaciji ovog satanka. Država Izrael jedna je od tehnološki najnaprednijhi zemalja u svijetu, posebno u industrijskim inovacijama, agrotehnologiji i poljoprivredi te energetici i zelenoj tehnologiji. Problemi hrvatske poljoprivrede oslikavaju se i na Karlovačku županiju, a ovdje izraelska iskustva mogu biti itekako od pomoći. Povezivanje s izraelskim tvrtkama te korištenje njihovih iskustava, inovativnih i tehnoloških rješenja moglo bi koristiti i poljoprivrednicima te poljoprivrednim projektima u Karlovačkoj županiji. Veleposlanik Mor predložio je da Karlovačka županija uputi Veleposlanstvu službeno pismo namjere kojim bi se dogovorio posjet izaslanstva iz Karlovačke županije i Grada Karlovca Izraelu te moguće povezivanje s njihovim tvrtkama, što je županica i prihvatila.

Veleposlanik je posebno zahvalio Županiji, Gradu Karlovcu te Društvu Židova u Karlovcu što brinu, čuvaju i obnavljaju kulturnu baštinu Židova na ovom prostoru, koji su u mnogočemu uvjetovali njegov razvitak u povijesti. Zanimljivost je da se i upravni dio Karlovačke županije danas nalazi u zgradi koju su sagradili pripadnici poznate židovske obitelji Frohlich.

Nakon susreta u Karlovačkoj županiji veleposlanik Ilan Mor posjetio je Ekonomsko-turističku školu u Karlovcu gdje je održao predavanje o Izraelu.