Zaprimljena potvrda JASPERS-a o pripremljenosti projekta „Sustav zaštite od poplava karlovačko sisačkog područja, 1. faza - karlovačko područje“

IMG 20210729 WA0003Hrvatske vode zaprimile su JASPERS Action Completion Note kao potvrdu da je projekt "Sustav zaštite od poplava karlovačko sisačkog područja, 1. faza - karlovačko područje" pripremljen i spreman za sufinanciranje sredstvima EU, odnosno kao potvrdu studije izvedivosti, CBA analize i održivosti projekta.

Zaprimljena potvrda JASPERS-a osigurava važan korak u proceduri apliciranja i odobravanja Projekta za sufinanciranje sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija.

Hrvatske vode su odmah po zaprimanju potvrde aplikacijski paket dokumenta za prijavu Projekta dostavile nadležnim tijelima i nastavile sve aktivnosti kako bi osigurale da prijava Projekta bude u skladu sa  postavljenim zahtjevima i u najkraćem mogućem roku odobrena od strane Europske komisije.

Poplava se pokazala vrlo opasnom i razarajućom elementarnom nepogodom te je u razdoblju od 2014. do 2018. godine, na području Karlovačke županije zabilježeno deset (10) pojava velikih voda. Prosječne godišnje direktne i indirektne štete od poplava iznose oko 38 milijuna eura.