Povodom Dana Općine Cetingrad svečano otvoren most Ruševica

IMG 20210807 101724 2U subotu, 07. kolovoza, županica Martina Furdek Hajdin je, zajedno s izaslanicom  potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, saborskom zastupnicom dr. Majom Grba Bujević, saborskom zastupnicom Nadom Murganić, v.d. ravnatelja Županijske uprave za ceste Stjepanom Turkovićem te načelnicom Općine Cetingrad Marinom Kalić, svečano otvorila most Ruševica. 

Most Ruševica nalazi se na rijeci Glini, a povezuje Općinu Cetingrad i Općinu Vojnić. Zbog dotrajalosti postojećeg drvenog mosta Ruševica, pokrenuta je izgradnja novog mosta, koji će poboljšati kvalitetu cestovne infrastrukture te osigurati lakše i sigurnije prometovanje sudionika u prometu. Vrijednost projekta izgradnje novog mosta je 2,7 milijuna kuna. Nakon simboličnog rezanja vrpce, svećenik je blagoslovio novi most. Tom prigodom županica Martina Furdek Hajdin istaknula je: "Ulaganje u infrastrukturu samo je dio koji može pomoći da u svome području radimo i živimo, da osiguramo sigurno i bolje plaćeno radno mjesto te da ljudi mogu formirati svoj dom. Mostovi su podloga za bolju dostupnost i povezanost.“ Do sada su izgrađeni novi mostovi u Veljunu, Furjanima, Gornjem Bukovlju - Zvečaju, a u ovom trenutku su i gradovi Karlovac i Ozalj spojeni novim mostom u Pokuplju. 
 
Nakon otvorenja novoizgrađenog mosta, uslijedilo je polaganje vijenaca u čast 47-ero Cetingrađana koji su izgubili svoje živote u Domovinskom ratu. 
 
Na održanoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Cetingrad načelnica Marina Kalić zahvalila je Karlovačkoj županiji na potpori u brojnim projektima. Također, načelnica je istaknula kako  vrtić pri školi, koji je uspostavljen uz pomoć Karlovačke županije, danas pohađa 20-ero mališana. 
 
"Karlovačka županija kontinuirano radi na rješavanju problema nedostatka ljekarne u Cetingradu kao i na uspostavljanju Distributivnog centra za proizvodnju voća, povrća i industrijskog bilja. Kroz projekt Dodir civilizacija planirano je uređenje Starog grada kako bi bio spreman za obilježavanje 500. obljetnice Sabora u Cetinu 2027. godine", istaknula je županica Martina Furdek Hajdin te čestitala svima Dan Općine Cetingrad. 
 
Saborska zastupnica Nada Murganić: "Obilježavanje obljetnica u nama budi emocije koje smo imali 1995. godine, kada smo bili u iščekivanju hoće li se sa bojišta vratiti naši najmiliji. Zato prema njima imamo obvezu brinuti i odati im počast. Svi navedeni projekti su bitni kako bi bili temelj stvaranja novih obitelji, novih radnih mjesta te smo svi tu da pomognemo. Općina Cetingrad ima podršku Vlade RH, a na nama svima je da Cetingrađankama i Cetingrađanima omogućimo sve što oni i zaslužuju jer imamo volju i želju za napredak i razvitak."
 
Izaslanica potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, saborska zastupnica dr. Maja Grba Bujević istaknula je povijesnu i ratnu važnost Cetingrada te navela dvije važne poruke koje šalje ministar Tomo Medved. Prva poruka je da će se uz Policijsku postaju Cetingrad izgraditi smještajni kapacitet za 80 djelatnika Hrvatske policije koji će još snažnije štitili granice i prostor Republike Hrvatske. Cilj je živjeti i raditi u sigurnoj zemlji, na čemu kontinuirano rade i ministar Medved i cijela Vlada RH. Druga poruka odnosi se na odluku Vlade sa prošlotjedne sjednice da se rekonstruira nerazvrstana cesta Đurin potok u duljini 5 km na zadovoljstvo mještana Cetingrada. 
 
Svečanoj sjednici Općine Cetingrad nazočili su i gradonačelnica Grada Slunja Mirjana Puškarić, predsjednik gradskog vijeća Grada Slunja Jure Katić, načelnik Općine Rakovica Mihovil Bićanić, načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić te brojne udruge i mještani Općine Cetingrad. 
 
Karlovačka županija od 2017. godine završila je brojne projekte, od kojih su najznačajniji novi most Ruševica, uređenje i opremanje školskih prostora za uspostavu predškole te uređenje i opremanje ambulante medicinskom opremom kroz projekt KaŽu zdravlje.