Pratite najnovije objave preko RSS kanala - Kazup - Prijava / Odjava


Kontaktirajte nas -> Email: info@kazup.hr - Tel. centrala: +385 47 666 111

dsc 0020 copy copy copy copy copy 

Karlovačka županija prva je pokrenula ovaj program koji se pokazao uspješan i učinkovit te će biti primjenjen i u drugim županijama u Hrvatskoj. Najbolja je to i konkretna demografska mjera koja je do sada učinjena na ruralnim prostorima i sigurno će, uz podizanje komunalnog standarda stanovnika, doprinijeti i opstanku ljudi na ovom prostoru. Rečeno je to na današnjoj konferenciji za medije čija je tema bila "Otvorenje prostora dječjih vrtića pri osnovnim školama u Karlovačkoj županiji". Na konferenciji, održanoj u u Uredu župana Karlovačke županije, nazočne je s programom upoznao župan Damir Jelić. Kako je istaknuo župan Jelić ovo je izravna demografska mjera za ruralna područja, po kojoj će svaki grad ili općina u Karlovačkoj županiji do 2021. godine imati riješen prostor za odvijanje predškolskog odgoja i to po puno povoljnijim cijenama za roditelje, obzirom da će dio troškova boravka djece u ovim vrtićima pokrivati jedinice lokalne samouprave, Županija te nadležna ministarstva. Osim toga, ovo je puno jeftiniji oblik funkcioniranja vrtića nego što bi bila gradnja potpuno novih vrtićkih zgrada jer se koristi postojeća infrastruktura, sadržaji i zaposlenici po školama.

Na konferenciji su sudjelovali i gradonačelnici i načelnici općina na čijem prostoru su otvoreni ili će biti otvoreni dječji vrtići ovog tipa, koji su redom pohvalili ovakav tip organizacije predškolskog odgoja te su se zahvalili županu Damiru Jeliću i zamjenici Vesni Hajsan Dolinar na velikom trudu kojeg su uložili u realizaciju i prihvaćanje ovog projekta od strane ministarstava znanosti i obrazovanja te demografije, obitelji, mladih i socijalne politike. O iskustvima nedavno otvorenih vrtića govorili su načelnici općina Tounj i Lasinja Ivica Sopek i Željko Prigorac, a nazočni su bili i gradonačelnica Grada Ozlja Gordana Lipšinić, gdje se planira vrtić u Vivodini, načelnik Općine Saborsko Marko Bićanić, koji će u svome mjestu vrtić otvoriti idući tjedan, načelnici općina Bosiljevo Josip Kasun, Općine Krnjak Dejan Mihajlović, Općine Netretić Marijan Peretić, načelnica Općine Cetingrad Marina Kalić, u čijim se općinama tj. školama radi na uređenju prostora ili pribavljanju potrebne dokumentacije, kao i načelnik Općine Josipdol Zlatko Mihaljević, u čijoj općini takav oblik predškolskog odgoja već funkcionira u prostoru područne škole u Oštarijama. Ovakav oblik ustroja dječjeg vrtića planiran je još i za područje Plaškog.

 

dsc 0021 copy copy copy copy copy copy copy copy

Župan sa zamjenicima i suradnicima na konferenciji

dsc 0022 copy copy

dsc 0026 copy copy

Načelnik Općine Tounj Ivica Sopek iznio je svoja iznimno pozitivna iskustva po otvorenju vrtića u Tounju

Copyright by Kazup.hr (2009) - Sva prava pridržana - Email: info@kazup.hr - Tel./Fax: +385 47 666 111 - Dizajn i izrada: Infostudio.hr - Održava: Triton IT