Pratite najnovije objave preko RSS kanala - Kazup - Prijava / Odjava


Kontaktirajte nas -> Email: info@kazup.hr - Tel. centrala: +385 47 666 111

OBAVIJESTI

 izvjesca zupana Baner1

baner-otvoreni proracun

proracun baner kazup

STUDIJA PROMETNOG  Baner

 

POSUDIONICA pomagala baner2

 

1 20191114 132053 001

U četvrtak, 14. studenog, u Knjižnici Mirana Jarca u Novom mestu, održan je Urbani forum na temu Integrirane regulacije putničkog prometa s naglaskom na značaj željezničkog prometa za održivi razvoj, mobilnost i gradove. Slovensko Ministarstvo okoliša i prostornog planiranja zajedno s Udruženjem gradskih općina Slovenije putem foruma raspravljalo je o ulozi, smislu i mogućnostima slovenskih gradova za održivi razvoj i njihovoj ulozi u razvoju zemlje. Jesenski forum svake se godine posvećuje profesionalnim i provedbenim temama urbanog razvoja. Na forumu se raspravljalo kako posao i usluge približiti mjestu stanovanju jer udaljenost između poslova i usluga od mjesta prebivališta svakodnevno povećava broj vozila u prometu. Također, teme su bile i kako javni putnički prijevoz učiniti privlačnijim od osobnog motornog prometa i kakav željeznički prijevoz putnika je potreban. 

Prijelaz u društvo bez ugljika jedan je od glavnih ciljeva klimatske politike u Sloveniji. Prijedlogom zakona o klimi također je definirana neutralnost ugljika kao glavni cilj - nulta neto emisija stakleničkih plinova do 2050.godine. Stoga se raspravljalo i o potrebi pronalaska "zelenijih" načina putovanja, s manje emisija, manje utjecaja na okoliš i klimatske promjene, a time i sa što manje negativnog utjecaja na kvalitetu života i zdravlje ljudi.

Regionalni željeznički prijevoz putnika može biti od velike važnosti u povezivanju gradova i općina u drugim susjednim zemljama time bolja povezanost utječe na konkurentnost gradova i pristup uslugama najširem mogućem stanovništvu, a samim tim i na kvalitetu života. U ime Karlovačke županije, forumu je nazočila zamjenica župana Vesna Hajsan - Dolinar, te je održala prezentaciju o važnosti željeznice, posebice pruge Karlovac - Metlika, za Karlovačku županiju te je prezentirala strateške smjernice utvrđene Studijom prometnog razvoja Karlovačke županije koje se odnose na željeznički promet. Posebno je istaknuta važnost uvođenja integriranog prijevoza putnika, te pozitivna iskustva koja su proizašla iz projekta "RUMOBIL". Dio prezentacije o rekonstrukciji postojećeg i izgradnji drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac - Karlovac predstavio je voditelj projekta HŽ Infrastrukture Dražen Vinščak, pod nazivom „Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac“. Projekt je vrijedan 366 milijuna eura.

 1 20191114 123432 001

Zamjenica župana Karlovačke županije, Vesna Hajsan-Dolinar

1 20191114 100805 001

Gradonačelnik Novog Mesta, Gregor Macedoni

1 20191114 121918 001

Župan občine Grosuplje, Peter Verlič

1 20191114 1242460

Predstavnik HŽ Infrastruktura, Dražen Vinšćak

 

 

 

 

Copyright by Kazup.hr (2009) - Sva prava pridržana - Email: info@kazup.hr - Tel./Fax: +385 47 666 111 - Dizajn i izrada: Infostudio.hr - Održava: Triton IT