Pratite najnovije objave preko RSS kanala - Kazup - Prijava / Odjava


Kontaktirajte nas -> Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. - Tel. centrala: +385 47 666 111

OBAVIJESTI

 izvjesca zupana Baner1

baner-otvoreni proracun

proracun baner kazup

STUDIJA PROMETNOG  Baner

 

POSUDIONICA pomagala baner2

 

dsc 0009 008 copy

Na inicijativu župana Damira Jelića u utorak, 06. studenog, u Grdunu (Jaškovo kod Ozalja) je održan radni sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda i Hrvatske elektroprivrede na temu sanacija i prevencije nastanka novih šteta uzrokovanih režimom rada HE Lešće, nizvodno na rijeci Dobri. Sastanku su prisustvovali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, voditelj Vodnogospodarskog odjela za srednju i donju Savu Davorin Piha te zamjenica voditelja Sektora pravnih i općih poslova Nataša Rahela Borovček, predstavnik Hrvatskih voda Karlovac Zoran Pavlović, predstavnici Hrvatske elektroprivrede direktor Pogona HE Gojaki, HE Lešće i HE Ozalj Milan Sabljak, direktor HEP Proizvodnje Željko Starman i direktor Proizvodnog pogona područja Zapad Neven Mudrovčić. U ime Karlovačke županije sastanku su nazočili župan Damir Jelić i zamjenica župana Martina Furdek Hajdin sa suradnicima. O razmjeru i učestalosti nastajanja šteta uzrokovanih vodenim valom sudionici su se uvjerili na terenu, nakon što su obišli dio toka rijeke Dobre od Stativa do Grduna.
Od 2010. godine kada je HE Lešće puštena u rad, osim proizvodnje električne energije, stvaraju se jake negativne posljedice nizvodno uz rijeku Dobru. Glavni razlog tome jest povećanje maksimalnog protoka vode od cca 60 m3/s na cca 120 m3/s pa povremeno i 150 m3/s što uzrokuje naglu pojavu vodnog vala koji potom plavi okolna zemljišta i prometnice te izaziva eroziju korita rijeke Dobre. Dio nastalih šteta su proteklih godina sanirane, u vrijednosti od nekoliko milijuna kuna, od strane Hrvatskih voda što nije dugoročno rješenje.
Stoga su na sastanku razmatrana tehnička rješenja koja bi dugoročno riješila problem nagle pojave vodnog vala.

U strategiji korištenja hidropotencijala rijeke Dobre bila je previđana gradnja HE Globornica, ujedno i kao kompenzacijska mjera za ublažavanje vodenog vala prouzrokovanim radom HE Lešće. Obzirom na protok vremena, nove uvjete korištenja i zaštite okoliša kao i energetske potrebe naše države dogovoreno je osnivanje zajedničke koordinacijske skupine Hrvatskih voda i HEP-a koja bi zajedničkom suradnjom predložile i realizirale optimalno rješenje.

dsc 0006 014 

Župan Damir Jelić pokazuje odron obale Dobre u Grdunu

dsc 0013 009

Urušena obala ugrožava prometnicu

dsc 0016 006

Sanirani odron uz prometnicu u Tomašnici

dsc 0019 006 copy

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković uvjerio se u razmjere nastalih šteta

Copyright by Kazup.hr (2009) - Sva prava pridržana - Email: info@kazup.hr - Tel./Fax: +385 47 666 111 - Dizajn i izrada: Infostudio.hr - Održava: Triton IT