Ispis

20190705 085842

 

Karlovačka županija, prema istraživanju Instituta za javne financije, petu godinu zaredom ima najtransparentniji proračun. Tako je Institut za javne finacije i ove godine dodijelio priznanje Karlovačkoj županiji za transparentnost proračuna. Prema Institutu za javne finacije prosječna ocjena proračunske tranparentnosti Županije, gradova i općina u Karlovačkoj županiji iznosi iznadprosječnih 4,2. Pokazala su to istraživanja u razdoblju od studenog 2018. do ožujka 2019. godine na temelju objavljenih dokumenata na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica.

Proračunska transparentnost omogućava uvid u provjerene i potpune informacije o lokalnim proračunima, koji građanima nudi mogućnost utjecaja na efikasno prikupljanje i trošenje proračunskih sredstava, te smanjuje mogućnost korupcije. Institut za financije petu godinu zaredom analizira proračunsku transparentnost hrvatskih županija, gradova i općina, uzimajući u obzir objavu ključnih proračunskih dokumenata.  Pa tako u razdoblju od 15. studenog do 13. prosinca 2018. godine istraživani su jesu li objavljeni podaci o izvršenju proračuna za 2017. godinu i polugodišnja izvješća o izvršenju proračuna za 2018. godinu, a od 4. veljače 2019. godine do 29.ožujka 2019. godine jesu li objavljeni prijedlog proračuna, izglasani proračuna te vodič za građane za proračun 2019. godine.

Objava proračunskih dokumenata su potvrda pridržavanja Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacija i preporuka Ministarstva financija.
Prema objavljenim podacima, građanima Karlovačke županije najdostupniji su podaci upravo županijskog proračuna, te je proračunska transparentnost ocijenjena najvišom ocjenom 5.