Pratite najnovije objave preko RSS kanala - Kazup - Prijava / Odjava


Kontaktirajte nas -> Email: info@kazup.hr - Tel. centrala: +385 47 666 111

Župan Karlovačke županije Damir Jelić, sa suradnicima, posjetit će u srijedu, 22. siječnja, prostor Autokluba Duga Resa, na adresi Bana Josipa Jelačića 48 u Dugoj Resi.

Autoklub Duga Resa nedavno je izgradio novi objekt, vrijedan 4,5 milijuna kuna (bez PDV-a) što je financirano vlastitim sredstvima. Novi objekt će, uz već postojeću Stanicu za tehnički pregled te smoposlužnu autopraonicu, poslužiti i kao upravna zgrada ali i kao servis vozila s vulkanizacijom te prostor za auto školu i osiguravajuće kuće.

Župana i suradnike će s radom i planovima Autokluba Duga Resa upoznati predsjednik Mijo Bišćan i tajnik Ivan Benković.

Posjet je predviđen za 9 sati.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić otvoriti će u utorak, 21. siječnja, novouređeni prostor Dnevne bolnice za hemodijalizu u Općoj bolnici Karlovac. Projekt uređenja vrijedan je preko 7,6 milijuna kuna od čega su sredstva Ministarstva zdravstva u iznosu od 4 milijuna kuna, a 3,67 milijuna kuna su decentralizirana sredstva Karlovačke županije. Dnevna bolnica za hemodijalizu sada ima 24 dijalizna mjesta podijeljena u 5 sala. Novi je prostor omogućio i novu organizaciju rada pa se dijaliza sada može obaviti u dvije smjene, u vremenu od 7 do 19 sati. Radove je izvela tvrtka Kolos d.o.o..

Dolazak ministra u OB Karlovac predviđen je u 10 sati, a uz ravnatelja Opće bolnice prim. dr. Ervina Jančića ministra će dočekati gradonačelnik Karlovca Damir Mandić i župan Karlovačke županije Damir Jelić, sa suradnicima.

 

dsc 0006 copy copy copy copy copy

Župan Karlovačke županije Damir Jelić nastavlja s praksom razgovora s građanima i u ovoj godini. Tako je danas, u svome uredu, župan primio devetero građana koji su se prethodno najavili na razgovor. Građani su upoznali župana sa svojim problemima i potrebama te zatražili mogućnost rješavanja istih. Župan Jelić će, u okviru svojih nadležnosti, nastojati pomoći u rješavanju problema građana, kao što je to činio i do sada, svima koji su mu se na ovaj način obratili. S prijamom građana nastavit će se i nadalje, a razgovori će se održavati kao i do sada petkom, temeljem prethodne najave kod tajnice župana na telefon 666101.

dsc 0001 1 copy copy copy

Tradicionalni blagoslov ureda i djelatnika Karlovačke županije održan je u srijedu, 15. siječnja, u prostoru Ureda župana. Blagoslov prostora i okupljenih dužnosnika te djelatnika Karlovačke županije uputio je fra. Marino Kuzminski iz karlovačke župe Presvetog Trojstva. 

dsc 0052 copy copy copy

Pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a u organizaciji Dokumentacijsko-memorijalnog centra hrvatskih branitelja Damir Pintar te uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane, Karlovačke županije i Grada Karlovca u Karlovcu je u srijedu, 15. siječnja, održana svečanost obilježavanja Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, pod nazivom "Dok je srca bit će i Hrvatske". Ovaj se značajan datum iz novije hrvatske povijesti već tradicionalno obilježava u Karlovcu i Karlovačkoj županiji. Svečanost je održana u prostoru Doma Hrvatske vojske "Zrinski", uz nazočnost brojnih uzvanika s državne, županijske i lokalne razine, predstavnika Hrvatske vojske i policije te braniteljskih udruga.

Nazočnima su se obratili gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, kao izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Damira Krstičevića, brigadir Dražen Ressler, a u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, saborska zastupnica Marija Jelkovac. Uz sjećanja na 15. siječnja 1992. godine i čin međunarodnog priznanja RH govornici su naglasili da se od ove godine ovaj značajan datum obilježava kao spomendan te su zahvalili organizatorima na ustrajnosti i očuvanju tradicije organizacije obilježavanja ovog događaja, ovdje u Karlovcu. U ime Karlovačke županije svečanosti su nazočili zamjenice župana Martina Furdek Hajdin i Vesna Hajsan Dolinar, zamjenik župana Mirko Martinović, potpredsjednica Županijske skupštine Jadranka Golubić, sa županijskim vijećnicima te pročelnici upravnih odjela Županije.

dsc 0003 copy copy

Kolegij župana s pročelnicima Karlovačke županije održan je u utorak, 14. siječnja u Gradskoj vijećnici u Ozlju. Na kolegiju, na kojem je sudjelovao i kolegij gradonačelnice Grada Ozlja Gordane Lipšinić, raspravljalo se o projektima Karlovačke županije, posebno onima koji se odnose na ozaljsko područje. Tako su županijski dužnosnici i pročelnici, na čelu sa županom Damirom Jelićem, upoznali domaćine o aktivnostima Županije na temama demografije, radnih mjesta i zapošljavanja, državne imovine i rješavanja njenog statusa, Centra za gospodarenje otpadom Babina gora, izdavanjem akata za gradnju, projektom obnove starih gradova "Dodir civilizacija", Regionalnim centrom kompetencija, projektom Expiriance Center Nikola Tesla, radom i projektima Razvojne agencije te prijenosom poslova ureda državne uprave u nadležnost Karlovačke županije.

Gradonačelnica Ozlja sa svojim je suradnicima predstavila rad gradske uprave i projektima na kojim rade. Spomenute su tako demografske mjere na kojima Grad Ozalj sustavno radi, potpore u poljoprivredi i turizmu, kao granama koje imaju poseban značaj za ovo područje, kao i projekti iz domene zbrinjavanja otpada i uređenja komunalne infrastrukture, posebno prometnica i javnih prometnih površina. Kao jedan od značajnijih projekata spomenuta je dogradnja dječjeg vrtića "Zvončić" u Ozlju. Radi se na projektu proširenja škole i izgradnja školske sportske dvorane. Predstavljena je izgradnja prometne infrastrukture u poduzetničkoj zoni Lug, projekt Susret s rijekom i izgradnja šetnice uz rijeku Kupu. Također su predstavljeni projekti dogradnje gradske knjižnice, Ozalj Smart City, projekt izgradnje nogostupa u Jaškovu te izgradnja društvenog doma u istom mjestu. Razgovaralo se i o projektima Centra za posjetitelje Slava Raškaj, uređenja gradskih ulica i trga u Gornjem Ozlju kao i istraživačko-edukacijskog centra u Vrhovcu, u Plepelić dvoru.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Stjepan Turković predstavio je projekte obnove i uređenja županijskih i lokalnih cesta na području Ozlja, gdje je u 2019. godini ŽUC uložio gotovo 3,5 milijuna kuna.

Nakon održanog kolegija župan i gradonačelnica sa suradnicima su obišli jednu od tako obnovljenih prometnica. Radi se obnovljenoj dionici ceste ŽC3097 u Vrškovcu za koju je obnova dionice od 600 metara utrošeno blizu 600 tisuća kuna, a ove je godine u planu obnoviti još 800 metara iste prometnice.

Također je spomenuto rješavanje pitanja izgradnje mosta u Gornjem Pokupju na rijeci Kupi, iznimno važnog za ozaljski kraj. Zamjenica župana Martina Furdek Hajdin istaknula je stalne kontakte Županije s Hrvatskim cestama i najavila mogućnost da radovi na ovom mostu krenu krajem veljače ove godine.

 

slika copy

Svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti u ime Karlovačke županije i u svoje ime upućujemo iskrene čestitke  u povodu nastupajućeg pravoslavnog Božića sa željom da ovaj najljepši kršćanski blagdan provedu u dobrom zdravlju, sreći i veselju, u krugu svojih najbližih.
Neka ovi blagdani svima nama budu temelj  za izgradnju društva  povjerenja, dijaloga i suradnje za zajedničko bolje sutra.

Zamjenik župana                                                                                                            Župan
Mirko Martinović                                                                                                          Damir Jelić

 

 

slavko bionda6
Prema izvoru eVisitor Karlovačka županija završila je 2019. godinu u turističkom plusu te bilježi konstantan rast dolazaka i broja noćenja turista.

U 2019.godini. u našoj se županiji realiziralo 365.924 dolazaka i 637.756 noćenja.
Na godišnjoj razini to je porast od 2,97 % u dolascima i 2,65 % u noćenjima, što su otprilike postotci koji su se prošle godine ostvarili na razini Republike Hrvatske.
U strukturi gostiju 89 % čine strani gosti, dok domaći gosti čine 11 % u ukupno ostvarenim noćenjima.
Analiza noćenja po vrstama objekata za smještaj pokazuje da se najveći broj noćenja realizirao u objektima u domaćinstvu, zatim u kampovima, a na 3. mjestu su hoteli, što je očekivano jer je takva i struktura smještajnih objekata.
Zahvaljujući ulaganjima privatnog sektora, tijekom 2019.godine povećao se broj ležajeva, za ukupno 1244 ležaj u svim oblicima smještaja, tako da u Karlovačkoj županiji trenutno  raspolažemo s ukupno (hoteli, kampovi, objekti u domaćinstvu) 9.560 ležaja.
Tradicionalno, najviše stranih gostiju dolazi nam iz Njemačke s 15 % udjela u ukupnim noćenjima, a zanimljivo je da najveći porast u broju dolazaka i noćenja imaju domaći gosti, koji su u 2019.godini imali porast od 17 %.
Promatrano po dobnim skupinama, najviše dolazaka I noćenja ostvarili su mladi od 19-30 godina, ali su gosti u dobi od 60 godina i više ostvarili najveći porast, od 10 % u odnosu na 2018.g.
Činjenica je da samo 15 % dolazaka čine organizirani (agencijski) dolasci, dok nam 85 % gostiju dolazi individualno.
Već niz godina najviše se noćenja realizira na području općine Rakovica, 48 % ukupnih noćenja, ali zato grad Karlovac ima najveći porast: 15,9 % u dolascima i 19,7 % u noćenjima.
Ono što nam posebno predstavlja izazov i prostor za rast i razvoj je duljina boravka u županiji, koja je i nadalje 1,74 dana. Gledano pojedinačno, gosti nam najdulje ostaju na području Slunja i područja TZ “4 Rijeke”, gotovo 2 dana (1,99 dana).
Činjenica, da nam posljednjih 5 godina kontinuirano raste broj smještajnih objekata, pa time i ležajeva, da nam se broj noćenja u tom periodu udvostručio, predstavlja poticaj i motiv da se i dalje radi na implementaciji projekata navedenih u akcijskom planu Strategije razvoja turizma, što je preduvjet za još bolje turističke rezultate u budućnosti.

 

dsc 0032 020

Karlovačka županija osigurala je sredstva za stipendiranje učenika i studenata za školsku i akademsku godinu 2019./2020. Tako su u petak, 3. siječnja, u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu, svečano dodijeljeni Ugovori za stipendiranje učenika i studenata s područja Karlovačke županije. Zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar je, u nazočnosti pročelnice za školstvo Karlovačke županije Marije Medić te članova Povjerenstva za dodjelu stipendija Karlovačke županije, dodijelila ukupno 70 stipendija, od čega 35 učeničkih i 35 studentskih.
Visina učeničke stipendije iznosi 400 kuna mjesečno, a studentske 700 kuna mjesečno i isplaćivat će se tijekom 10 mjeseci. Za stipendije te jednokratne potpore za učenike i studente je u proračunu Karlovačke županije u 2020. godini osigurano 420 tisuća kuna.
Stipendije su dodijeljene temeljem objavljenog javnog natječaja i to po osnovi kriterija darovitosti, deficitarnih zanimanja  te socijalnog statusa. Karlovačka županija nastavila je tako dugogodišnju praksu ulaganja i pomoći učenicima i studentima kojima će se na taj način omogućiti bolji uvjeti školovanja i značajno rasteretiti kućne proračune.

 

slika tri 

U 2019. izdano 4787 dokumenata u Odsjeku za graditeljstvo i preko 600 u Odsjeku za planske poslove i zaštitu okoliša

Upravni odjel za graditeljstvo i okoliš, Odsjek za graditeljstvo u Karlovačkoj županiji je tijekom 2018. godine izdao 4651 dokument unutar svoje nadleznosti. Novi rezultati, koji se odnose na cijelu 2019. godinu, ukazuju da je i dalje trend porasta broja izdanih dokumenata. Prema statističkim podacima i analizi provedenoj unutar Upravnog odjela za graditeljstvo i okoliš, utvrđeno da je u 2019. godini iz Upravnog odjela prema strankama obrađen i završen 4787 dokument u Odsjeku za graditeljstvo i preko 600 u Odsjeku za planske poslove i zaštitu okoliša.

Navedeni podaci su proizašli iz mjesečnih izvještaja koje su svi djelatnici dužni slati pročelnici te iz podataka koji su dostupni unutar sustava e-dozvola. Tako je u 2019. godini u Karlovačkoj županiji izdana 273 građevinska dozvola, 22 više u odnosu na 2018. godinu, 28 lokacijskih dozvola, 68 uporabnih dozvola za koje je proveden tehnički pregled i 686 posebnih uporabnih dozvola, za koje nije potrebno provoditi tehnički pregled. Doneseno je Rješenje o izvedenom stanju za 1019 predmeta - legalizacija. Važno je napomenuti da je tijekom 2019. preko 1500 predmeta koji su bili obrađivani u Agenciji za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada u Zagrebu, a koje Agencija nije riješila, vraćeno natrag u županijski upravni odjel te je na taj način došlo do dodatnog neplaniranog opterećenja Karlovačke županije. Donesen je i značajan broj ostalih vrsta dokumenata iz nadležnosti Odjela.

U odnosu na 2017. godinu, kad je prosječan broj provedenih postupaka i izdanih dokumenata iznosio po djelatniku na godišnjoj razini 124.5, u 2018. godini je taj broj narastao na 360 riješenih predmeta po djelatniku, što je gotovo tri puta veći broj riješenih predmeta nego u 2017. Godini. Isti način brzog rješavanja nastavio se i u 2019. godini i to sa gotovo upola manje djelatnika koji rade na navedenim poslovima u odnosu na 2017.godinu.

Odsjek za planske poslove i zaštitu okoliša je između ostalog rješavao i niz dokumenata vezanih uz zaštitu okoliša i zaštitu prirode te je ukupan zbroj izdanih dokumenata premašio 600, što govori o velikoj efikasnosti.

Tijekom 2019. godine došlo je i do zakonskih izmjena te nadogradnje sustava e-dozvola koje su donijele mnoge promjene i potrebu usklađenja svih koji sudjeluju u procesu razvoja investicija te u samoj gradnji. Upravni odjel nastavio je pružati intenzivnu podršku mnogobrojnim investitorima i prije samog podnošenja zahtjeva za postupke unutar nadležnosti Odjela, na način da je od same ideje do visoke faze realizacije projekta sudjelovao i predlagao najbolje varijante rješenja. Djelatnici Odjela također su pripremali investitore i projektante za što bržu pripremu dokumentacije, za postupke koji su uslijedili. Akti za gradnju su preduvjet za realizaciju svakog projekta. “U 2020. godini ćemo nastaviti raditi ovakvim pozitivnim rastom riješenih predmeta na zadovoljstvo svih zainteresiranih stranaka te ćemo i nadalje poticati da nam se investitori i projektanti javljaju u samom početku realizacije projekata, kako bismo prevenirali i eliminirali neugodne posljedice koje proizlaze iz nedovoljne komunikacije i nepoznavanja pravnih propisa” – zakljucuje procelnica Marina Jarnjević.

 

Potkategorije

 

KLASA: 021-04/18-01/18
URBROJ: 2133/1-01-03/01-18-01
Karlovac, 2. veljače 2018.

 

Na temelju članka 45. stavak 1. Poslovnika Županijske skupštine

s a z i v a m

7. sjednicu Županijske skupštine za srijedu, 28. veljače 2018. godine, s početkom rada u 9.00 sati u prostoru Gradske vijećnice Grada Karlovca, Banjavčićeva ulica broj 9, Karlovac.
    
Predlažem sljedeći
D n e v n i   r e d:

-    Izvješće Mandatnog povjerenstva
-    ProjetiKA – prezentacija: dr. sc. Zlatko Kuzman
-    Informacija o projektima Karlovačke županije „407 za 047 Županiju“
 – prezentacija: župan Damir Jelić, prof.
-    Vijećnička pitanja i prijedlozi

 

1.    Usvajanje zapisnika sa 5. i 6. sjednice Županijske skupštine
2.    Prijedlog Statutarne odluke o izmjeni i dopuni Statuta Karlovačke županije  
3.    Prijedlog Odluke o proglašenju svetog Josipa zaštitnikom Karlovačke županije
4.    Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o županijskim porezima
5.    Donošenje II. Izmjena i dopuna Prostornog plana Karlovačke županije
        MATERIJAL SE NALAZI NA www.kazup.hr
6.    Prijedlog Programa praćenja stanja okoliša i način provjere provedbe mjera zaštite okoliša pri provedbi II. Izmjena i dopuna Prostornog plana Karlovačke županije
7.    Izvješće o stanju okoliša Karlovačke županije 2013. – 2016. godine
8.    Davanje suglasnosti na prijedlog Statutarne odluke o dopuni Statuta Doma zdravlja Ozalj
9.    Davanje suglasnosti Karlovačke županije na dokumente Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske:
       a) suglasnost na Odluku o promjeni djelatnosti i sklapanju Dodatka II Sporazumu o osnivanju ustanove Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske
       b) suglasnost na izmjene i dopune Plana prihoda i rashoda za 2017. godinu
       c) suglasnost na Program rada za 2018. godinu
       d) suglasnost na Plan prihoda i rashoda za 2018. godinu
10.    Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o postupku i uvjetima javnog natječaja i kriterijima vrednovanja ponuda za davanje u zakup zajedničkih otvorenih lovišta na području Karlovačke županije
11.    Prijedlog Odluke o imenovanju Stručne komisije za ustanovljenje zajedničkih lovišta na području Karlovačke županije
12.    Izvješće o provedenom postupku dodjele stipendija, učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2017/2018.
13.     Prijedlog Odluke o dopuni djelatnosti Učeničkog doma Karlovac
14.    Prijedlog Odluke o promjeni naziva Gimnazije Bernardina Frankopana   
15.    Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti županu za potpisivanje Ugovora o darovanju nekretnina Općini Plaški  
16.    Odluka o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija u osnovnim školama u 2018. godini kojima je Karlovačka županija osnivač
17.    Odluka o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija u srednjim školama i učeničkim domovima u 2018. godini kojima je Karlovačka županija osnivač
18.    Plan rashoda za nabavu proizvedene dugotrajne imovine i dodatna ulaganja na nefinancijskoj imovini u osnovnim, srednjim školama i učeničkim domovima u 2018. godini kojima je Karlovačka županija osnivač
19.    Operativni plan investicijskih ulaganja u osnovne, srednje škole i učeničke domove u 2018. godini kojima je Karlovačka županija osnivač
20.    Donošenje Odluke o kriterijima i mjerilima te načinu financiranja decentraliziranih funkcija u zdravstvu u 2018. godini
21.    Prijedlog Odluke o kriterijima i mjerilima te načinu financiranja Doma za starije i nemoćne osobe „Sveti Antun“ Karlovac u 2018. godini
22.    Prijedlog Odluke o kriterijima i mjerilima te načinu financiranja Centara za socijalnu skrb u Karlovačkoj županiji u 2018. godini
23.    Prijedlog Odluke o kriterijima, mjerilima te načinu financiranja troškova ogrijeva korisnicima koji se griju na drva u 2018. godini  
24.    Izvješće o radu Povjerenstva za nadzor nad radom mrtvozornika na području Karlovačke županije u 2017. godini
25.    Izvješće o radu Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Karlovačke županije u 2017. godini
26.    Izvješće o radu Županijskog savjeta mladih u 2017. godini
27.    Program za mlade Karlovačke županije 2018. - 2021. godine
28.    a) Prijedlog Odluke o osnivanju Savjeta mladih Karlovačke županije
         b) Prijedlog Odluke o objavi Javnog poziva za isticanje kandidatura za članove i zamjenike članova Savjeta mladih Karlovačke županije
29.    Prijedlog Rješenja o izmjeni i dopuni Rješenja o imenovanju predstavnika Karlovačke županije u Skupštinu Hrvatske zajednice županija
30.    Prijedlog Rješenja o stavljanju van snage Rješenja o imenovanju Županijskog povjerenstva za zaštitu prava pacijenata
31.    Razrješenje i imenovanje članova školskog odbora OŠ Generalski Stol, OŠ „Vladimir Nazor“, Duga Resa, Srednje škole Duga Resa

         - Odgovori na vijećnička pitanja

 

PREDSJEDNIK
ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

 Ivan Vučić, dipl. ing.

 

Copyright by Kazup.hr (2009) - Sva prava pridržana - Email: info@kazup.hr - Tel./Fax: +385 47 666 111 - Dizajn i izrada: Infostudio.hr - Održava: Triton IT