Pratite najnovije objave preko RSS kanala - Kazup - Prijava / Odjava


Kontaktirajte nas -> Email: info@kazup.hr - Tel. centrala: +385 47 666 111

 1 dsc 0006

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se 9. prosinca, od 2003. godine, kada je Opća skupština UN posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje. Rezolucija je prihvaćena kako bi se upozorilo na problem i posljedice korupcije te se promicali mehanizmi za borbu protiv korupcije koja predstavlja društvenu pojavu koja narušava temeljne ljudske vrijednosti, nanosi ogromne štete društvu i ugrožava gospodarski, društveni i politički razvoj. Korupcija prodire u sve segmente društva i predstavlja najveću ugrozu gospodarskog, društvenog i političkog razvoja te prosperiteta Hrvatske.
Karlovačka županija u toj borbi daje svoj doprinos kroz Antikorupcijsko povjerenstvo koje je osnovano 2014. godine te je savjetodavno tijelo Županijske skupštine. Svojim aktivnostima Antikorupcijsko povjerenstvo nastoji ohrabrivati građane da uočavaju i prijavljuju koruptivne oblike ponašanja, donijelo je dugoročni Akcijski plan djelovanja te provodi edukativne sadržaje čime se nastoji razvijati svijest o važnosti i ulozi građana u aktivnoj borbi protiv korupcije i stvaranja nulte stope tolerancije na korupciju na svim razinama.

Na Međunarodni dan borbe protiv korupcije podsjećamo svakog građanina da je prevencija i borba protiv korupcije prioritet našeg svakodnevnog odgovornog djelovanja. Društva koja imaju visoke standarde transparentnosti, javno dostupne podatke i učinkovite institucije su bogatija, a njihovi građani uživaju u kvaliteti javno dostupnih usluga. Stvaranjem društvene klime s pozitivnim društvenim vrijednostima, poput poštenja i povjerenja, koruptivno ponašanje postati će društveno neprihvatljivo i izazvati opću osudu cijelog društva, a ne samo hrabrih pojedinaca.
Sve sumnjive koruptivne oblike ponašanja na području Karlovačke županije građani mogu prijaviti na email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Pristigle prijave se razmatraju i, po potrebi, prosljeđuju nadležnim institucijama na daljnje postupanje.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije Antikorupcijsko povjerenstvo u suradnji s predstavnicima Transparency Internationala Hrvatska (TIH) organiziralo je ANTIKORUPCIJSKI SAT U SREDNJIM ŠKOLAMA u ponedjeljak, 09.12.2019.g. u Aquatici. Cilj radionice bio je okupiti učenike završnih razreda srednjih škola te predstaviti ključne aktivnosti koje se provode u borbi protiv korupcije. Poseban fokus radionice bio je posvećen uzrocima i razlozima pojave korupcije u javnom i privatnom sektoru, štetnosti i posljedicama korupcije te najefikasnijim sredstvima u suzbijanju korupcije poput transparentnosti, odgovornog glasovanja na izborima te solidarnost i podrške zviždačima. Učenici će imati priliku izraziti svoje mišljenje i stav, raspraviti to s drugim učenicima i osvijestiti sam problem korupcije. Radionici je nazočila i zamjenica župana, Vesna Hajsan - Dolinar.

1 dsc 0004

dr.sc. Livia Kardum, članica Upravnog odbora Transparency Internationala Hrvatske, dr.sc. Davorka Budimir, predsjednica TIH-a te Marija Brazdičić, predsjednica Povjerenstva za antikorupciju

1 dsc 0017

1 dsc 0009

Zamjenica župana dr.sc. Vesna Hajsan - Dolinar

Copyright by Kazup.hr (2009) - Sva prava pridržana - Email: info@kazup.hr - Tel./Fax: +385 47 666 111 - Dizajn i izrada: Infostudio.hr - Održava: Triton IT