Pratite najnovije objave preko RSS kanala - Kazup - Prijava / Odjava


Kontaktirajte nas -> Email: info@kazup.hr - Tel. centrala: +385 47 666 111

 izvjesca zupana Baner1

baner-otvoreni proracun

proracun baner kazup

STUDIJA PROMETNOG  Baner

 

POSUDIONICA pomagala baner2

 

 20190206 151555 copy
E-dozvola, alat Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, koji je uveden u svim nadležnim uredima diljem cijele Hrvatske još početkom 2015., u ovoj godini je doživio određene promjene u odnosu na prethodna razdoblja, sukladno izmjenama Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju.
„2015. godine je bila vrlo intenzivna u smislu prihvaćanja digitalizacije i informatizacije od strane projektanata, ali i nadležnih upravnih odjela koji provode postupke ishođenja akata za gradnju. S vremenom se uistinu savladalo bez nekih većih problema sve nedoumice i izazove unutar sustava e-dozvola, da bi krajem prve polovice 2019. godine došlo do novih izmjena u e-dozvoli.  Do tad su projektanti, u ime investitora, sami ishodili posebne uvjete te potvrde na izrađeni glavni projekt, a po novom je to zadatak upravnih odjela koji se bave problematikom graditeljstva. Na taj način se ipak smanjio obim posla za projektante i povećao za nadležne odjele, ali i pružilo određeno ubrzanje postupka kroz postupak unutar izdavanja akata koji se naziva e-konferencija. Nakon početnih nedoumica kako od strane projektanata, tako i od strane nadležnih referenata ipak se brzo došlo do faze da zaista dobivamo izvrsno razrađenu projektnu dokumentaciju kojoj se ne mogu pronaći bitnije zamjerke. Ono što je novina jest da javnopravna tijela koja sudjeluju u postupcima e-konferencije imaju zakonom propisan rok za postupanje. Ako se ne očituju, smatra se da nemaju posebnih uvjeta, kao ni uvjeta priključenja. To može biti veliki problem u kasnijoj fazi izdavanja akata, tako da apeliramo na projektante da sami kontaktiraju javnopravna tijela u slučaju da ne postupe u  zakonom propisanom roku“ - kaže resorna pročelnica Marina Jarnjević te nadodaje : „Ono na što posebno valja obratiti pažnju tijekom razrade projektne dokumentacije jesu okolišni postupci čije provođenje može biti i višemjesečno, zbog provođenja kompleksnih postupaka i izrade određenih vrsta elaborata. Ukoliko se to ne odradi kako treba, dovodi do toga da se izdavanje akata za gradnju ne može završiti ukoliko nisu završeni odnosno provedeni spomenuti postupci, sto često rezultira gubljenjem prijeko potrebnog vremena i brzine realizacije projekata.Ono što nastojimo jest uporno poticati naše investitore i projektante da nam se u trenutku razrade ideje investitori i njihovi projektanti jave čim prije, kako bismo zajedničkim snagama definirali sve elemente koji su nam potrebni za završetak izdavanja akata za gradnju.„ - zaključuje pročelnica Marina Jarnjević.

Copyright by Kazup.hr (2009) - Sva prava pridržana - Email: info@kazup.hr - Tel./Fax: +385 47 666 111 - Dizajn i izrada: Infostudio.hr - Održava: Triton IT