Pratite najnovije objave preko RSS kanala - Kazup - Prijava / Odjava


Kontaktirajte nas -> Email: info@kazup.hr - Tel. centrala: +385 47 666 111

 

dsc 0035 copy copy copy copy copy copy copy copy copy 

Župan Karlovačke županije Damir Jelić je u ponedjeljak, 3. kolovoza, u Uredu župana, dodjelio Medalju župana posthumno Sadiki Zvirkić.

Sadika Zvirkić, humanitarka te osnivačica i dugogodišnja voditeljica Ženske grupe Korak iz Karlovca, koja djeluje na promicanje i zaštitu ljudskih, osobito prava žena i djece, zaštite obitelji i zaštite od nasilja, život je posvetila humanitarnom radu i brizi za ugrožene.

Iako je i sama pretrpjela nepravdu i patnju u svojoj rodnoj Banja Luci, dolaskom u Hrvatsku nije odustajala i pronašla je još više motiva za pomoć pojedincima i socijalnim skupinama koji su tražili ostvarenje svojih prava.

Pokretala je inicijative, okupljala ljude, volontirala u Hrvatskom helsinškom odboru, predano radila u Odboru za ljudska prava te potom u Ženskoj grupi Korak, ostvarivala brojne kontakte s organizacijama, udrugama i osobama koje su u svijetu brinule o pravima obespravljenih i humanitarnim pitanjima. Sadika Zvirkić pokrenula je rad Savjetovališta za žene žrtve obiteljskog nasilja, zaslužna je za osnivanje i rad Tajnog skloništa za žene žrtve obiteljskog nasilja, koje je od početka rada 2002. godine zbrinulo više od 900 žena i djece. Osnovala je Udrugu za zapošljavanje zlostavljanih žena te osiguravala besplatnu pravnu pomoć za korisnike Skloništa. Predano je radila na osvješćivanju potreba ostvarivanje prava pojedinaca i nezaštićenih socijalnih skupina te stvaranju institucionalne potpore za iste.

Sadika Zvirkić je nažalost preminula u 66 godini života ostavivši iza sebe brojne ljudske sudbine koje, zahvaljujući njenoj pomoći, imaju sretniju budućnost.

Svojim radom Sadika Zvirkić može poslužiti kao primjer za humanizam i društvenu odgovornost te joj stoga župan Damir Jelić posthumno dodjeljuje Medalju župana.

Medalju župana preuzeli su kćerka Sadike Zvirkić, Majda Zvirkić i unuk Sven, koji su u vrlo emotivnom govoru zahvalili županu Jeliću i Karlovačkoj županiji na ovom vrijednom priznanju.

dsc 0011 copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy 

dsc 0019 copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy

Sadika Zvirkić

dsc 0015 copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy

Sven i Majda Zvirkić sa županom Jelićem

dsc 0026 copy copy copy copy copy copy

Predaja Medalje župana za Sadiku Zvirkić

Copyright by Kazup.hr (2009) - Sva prava pridržana - Email: info@kazup.hr - Tel./Fax: +385 47 666 111 - Dizajn i izrada: Infostudio.hr - Održava: Triton IT