Vijesti     -     Kontakti

Izdavanje akata za gradnju koronakriza nije usporila

DSC 0071Nastojanje Karlovačke županije je kontinuirano raditi transparentno i otvoreno prema građanima. Stoga se još od 2017. u Upravnom odjelu za graditeljstvo i okoliš rade stalne analize i kontrole provedbe postupaka. Upravni odjel za graditeljstvo i okoliš Karlovačke županije je u odnosu na prethodno razdoblje, u prva 3 mjeseca vrlo turbulentne 2021. godine radio u potpuno promijenjenim okolnostima. Naime, uz postojeću Covid-19 krizu, velik dio zaposlenika Upravnog odjela je bio zaposlen i na poslovima pregleda oštećenih objekata u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Tako je pregledano preko 2000 oštećenih objekata u kojima su sudjelovali i djelatnici Karlovačke županije. Bio je to cjelodnevni angažman koji je trajao od siječnja do kraja ožujka i time su bile obuhvaćeni inženjeri građevinske i arhitektonske struke. No, to i dalje nije u većoj mjeri utjecalo na ukupni rezultat izdanih dokumenata, obzirom da je unutar Odsjeka za graditeljstvo i dio djelatnika pravne struke koji je u kontinuitetu odrađivao upravne i neupravne postupke, zajedno s djelatnicima iz Odsjeka za planske poslove zaštitu okoliša. Svakako da su određeni postupci usporeni u određenoj mjeri zbog svih novonastalih okolnosti, no unatoč tome, izdano je više od 1100 dokumenata iz područja graditeljstva (akti za gradnju). Tako je između tih 1100 ukupno u prva 3 mjeseca izdano 81 građevinska dozvola, 8 lokacijskih dozvola, 16 uporabnih dozvola kojima je prethodio tehnički pregled, 118 posebnih uporabnih dozvola i 130 rješenja o izvedenom stanju, kao i niz ostalih vrsta dokumenata.

Karlovačka županija uključena u Croatia Rally

WRC Croatia Rally 2021 2

Svjetski sportski spektakl Hrvatsku stavlja na kartu obožavatelja automobilizma

 

Croatia Rally donosi globalnu promociju Hrvatske vrijednu 40 milijuna eura

Croatia Rally će se voziti i cestama Karlovačke županije

Snimke iz Hrvatske prenosit će se u više od 150 zemalja diljem svijeta, a WRC godišnje prati 836 milijuna gledatelja.

Još samo pet dana preostalo je do početka najvećeg sportskog događaja u Hrvatskoj ove godine - Croatia Rallyja, treće etape Svjetskog prvenstva u reliju (WRC). Riječ je o sportskom spektaklu najviše razine koji će Hrvatsku staviti na automobilističku kartu svijeta, a osim sportske veličine, događaj donosi i značajan gospodarsko-turistički utjecaj.

Analize pokazuju da je samo vrijednost globalne medijske vidljivosti za Hrvatsku od Croatia Rallyja preko 40 milijuna eura. Osim medijske vrijednosti, Croatia Rally ima i veliki značaj za imidž Hrvatske jer našu zemlju pozicionira na kartu svijeta obožavatelja auto-moto sporta koji će ove godine svoje idole pratiti putem tv ekrana i digitalnih platformi, dok se u narednim godinama očekuje i njihov dolazak u većem broju.

“Iako su nas koronavirus i restrikcije spriječile da realiziramo sve ideje koje smo imali, Croatia Rally će nam i ove godine donijeti globalnu vidljivost među stotinama milijuna obožavatelja WRC-a diljem svijeta. Važno je da pokažemo FIA-i i WRC Promotoru da smo pouzdan partner i opravdamo ogromno povjerenje koje su nam dali. Siguran sam da ćemo, zahvaljujući vrijednom timu koji danonoćno radi te našim vjernim partnerima uspjeti u tom naumu i pokazati da Hrvatska zaslužuje biti domaćinom ovog velikog događaja”, istaknuo je Daniel Šaškin, predsjednik Organizacijskog odbora Croatia Rallyja.

Pod strogim epidemiološkim standardima u Zagreb stiže 1.200 sudionika natjecanja - vozača i pratećeg osoblja, a događaj će online ili uživo pratiti oko 1.500 novinara i snimateljskih ekipa.

“Sport je još jednom u funkciji ambasadora brendiranja hrvatskog turizma, jer je to izvrstan neizravan način da se privuče pažnja svjetske javnosti i kreira zanimanje za Hrvatsku. Globalni publicitet sa snažnim medijskim dosegom koji dobivamo sudjelovanjem u WRC-u ima snažniji učinak na potencijalne potrošače u turizmu u odnosu na plaćeno oglašavanje turizma, te tako predstavlja vrlo efikasan sastavni dio integrirane marketinške komunikacije Hrvatske kao turističke destinacije”, naglašava Sanja Čižmar, konzultantica u hotelijerstvu i direktorica tvrtke 505 savjetovanje.

Kao primjer zemlje koja je vrlo dobro iskoristila potencijal Svjetskog prvenstva u reliju često se ističe Portugal. Studije pokazuju da je izravna potrošnja obožavatelja, organizacije i timova tijekom Relija Portugal 2019. premašila 73 milijuna eura. A upravo se s Portugalom koji je odlično iskoristio potencijal organizacije etape WRC-a, vrlo često uspoređujemo u turističkom smislu.

“Ne smijemo zanemariti niti ekonomske učinke koje Hrvatska može ostvariti. Iako je tekuća godina obilježena pandemijom pa će veći dio ekonomskog utjecaja ovog globalnog spektakla izostati, važan je aspekt da se utrka održava u travnju te tako skreće pažnju javnosti i potencijalno stvara učinke u razdoblju izvan glavne ljetne sezone. Uz to, ekonomska istraživanja hrvatskih znanstvenih institucija koja su izrađena prije nekoliko godina pokazala su da procijenjena generirana potrošnja u stabilnoj tržišnoj situaciji prema konzervativnom scenariju iznosi preko 22 milijuna eura. Iako ta razina učinaka ove godine zbog pandemijskih restrikcija neće u potpunosti biti ostvarena, Hrvatskoj se otvara prilika da bude domaćin Svjetskog prvenstva u narednim godinama, kada se očekuju značajniji ekonomski učinci”, dodaje Čižmar.

Relevantna istraživanja ekonomskih analitičara pokazuju da se izravni ekonomski učinci organizacije Svjetskog prvenstva u reliju ostvaruju prvenstveno u djelatnostima prijevoza, ugostiteljstva i smještaja, ali i putem popratnih događaja. Osim generiranja potrošnje posjetitelja, novinara i sudionika, paralelno će se promovirati atraktivnost krajolika, cestovna infrastruktura te lokalni eno-gastronomski specijaliteti. Internacionalna istraživanja ukazuju i da se vrlo veliki dio posjetitelja WRC-a koji prvi put posjećuju destinaciju, namjerava ponovno vratiti u turistički posjet.

Najbolje reli posade svijeta u fazi su testiranja hrvatskog asfalta, a od 22. do 25. travnja jurit će brzinskim ispitima po lokalnim cestama Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije, te Grada Zagreba. Klubovi nositelji organizacije Croatia Rallya su D.T. iz Poreča i Cro Dakar Team iz Zagreba u partnerstvu s Hrvatskim auto i karting savezom. Gledatelji će prijenos moći pratiti i putem TV ekrana i digitalnih platformi, a sve informacije i novosti pratite na službenoj web stranici rally-croatia.com i na službenim kanalima na društvenim mrežama na Facebooku - Croatia Rally, Instagramu - Croatia Rally, Twitteru - Croatia Rally i YouTube kanalu - Croatia Rally.

O WRC-u

World Rally Championship vrhunski je sportski događaj, koji donosi simbiozu visoke tehnologije i vještine vozača. Riječ je o dramatičnoj utrci gdje je svaka desetinka sekunde važna što od posade zahtijeva maksimalnu koncentraciju i preciznost. Beskompromisno nadmetanje objedinjuje brzinu, tehnologiju i pouzdanost vodećih svjetskih proizvođača automobila, praćenu uigranim momčadima predvođenim najboljim svjetskim vozačima kojima pomažu hladne glave i smireni glasovi najsposobnijih suvozača svijeta. WRC je globalni izazov kojeg karakteriziraju hrabrost, strast, izdržljivost i mogućnost konstantne prilagodbe stalnim izmjenama okoline i nepredvidivosti uvjeta za vožnju.

Županica Martina Furdek Hajdin otvorila izložbu "Vrata Zvijezde" u Gradskom muzeju Karlovac

DSC 0031

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin danas je u nazočnosti gradonačelnika Grada Karlovca Damira Mandića, ravnateljice Gradskog muzeja Karlovac Hrvojke Božić te autora izložbe, kustosa Gradskog muzeja Matee Galetić i Igora Čuliga otvorila izložbu "Vrata Zvijezde". 

Mine još uvijek prijete: "Travanj - mjesec zaštite od mina"

32

"Travanj - mjesec zaštite od mina", u Republici Hrvatskoj se obilježava kao podsjetnik na minsku opasnost koja se još uvijek nalazi među nama. U vrijeme kada nas je zadesila pandemija koronavirusa, pogibelji potresa i njihove posljedice pomalo nam "ispod radara" prolazi opasnost koja je još uvijek prisutna na našem prostoru. Nedavni minski incident, kada je na Kapeli grupa ilegalnih migranata stradala u minskom polju, osvijestilo je spoznaju da minska opasnost na području Karlovačke županije još uvijek postoji i poziva na oprez. 

Informacije

Adresa:
A. Vraniczanya 2, Karlovac

Telefoni:
centrala: 047/ 666-111
tajnica župana: 047/666-101
tajnica zamjenika župana: 047/666-100
tajnica zamjenika župana: 047/666-102

Radno vrijeme:
7,00 do 7,30 - 15,00 do 15,30
(klizno radno vrijeme)

Dnevni odmor: 10,30 - 11,00

E-mail: zupan@kazup.hr

Pristupačnost