Vijesti     -     Kontakti

Dan svjesnosti o autizmu

dan autizma 590Uoči Međunarodnog dana svjesnosti o autizmu, koji se obilježava 2. travnja, danas je u OŠ Braća Seljan u Karlovcu, u organizaciji Udruge Zvončić, održana edukativna radionica koju su vodili senzorni terapeuti, socijalni pedagog i psiholozi. Također, izložena je  kratka prezentacija i film te praktični dio.
 
Županica Martina Furdek Hajdin i pročelnica UO za društvne djelatnosti Grada Karlovca Draženka Ljubenko Sila sudjelovale su u aktivnosti u simulacijskoj sobi u kojoj je na inovativan način prikazano  senzorno iskustvo pomoću instalacije partnera Udruge za autizam Zagreb koja je nastala u suradnji sa Edukacijsko rehabilitacijskim fakultetom. U simularanim uvjetima realno su dočarani uvjeti kako svakodnevno osobe iz autističnog spektra doživaljavaju podražaje iz okolike i koliko su im one otegotna okolnost u funkcioniranju.
 
Tom prigodom županica je istaknula:"Važno je dati podršku 365 dana u godini i u tom smislu Karlovačka županija financijski podupire rad udruga koje rade s djecom iz spektra autizma. Osim udruge Zvončić, vrlo vrijedan je i rad udruge Frendofon te Društvo naša djeca Jozefina koja djeluje na području Duge Rese. "
 
Snježana Čop, predsjednica Udruge Zvončići naglasila je kako za ovu prigodu nije slučajno izabrana baš OŠ Braća Seljan već baš zato što škola ima dugo iskustvo u radu s djecom iz spektra autizma. 

Udruge i stručnjaci koji se bave poremećajima iz spektra autizma uvijek žele podići senzibilitet javnosti i osvijestiti potrebe osoba s autizmom. Nastoje potaknuti društvo na razumijevanje njihovih ponašanja u određenim situacijama, prihvaćanje i primjerenu reakciju.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda je odabrala 02. travnja za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, čime želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

 Autizam se danas definira kao organski razvojni defekt mozga koji se očituje teškoćama u društvenim interakcijama i komunikaciji te neuobičajenim ponašanjem. Svjetska je znanost, zahvaljujući pronalascima s područja genetike, neurologije i drugih znanosti mnogo toga spoznala o čimbenicima povezanim s autizmom, ali još nije u potpunosti razjasnila zbog čega nastaje navedeni spektar poremećaja.

Osobe s autizmom imaju pravo na samoopredjeljenje, neovisnost i autonomiju, kao i pravo na zdravstvenu i socijalnu skrb, obrazovanje te zaposlenje na jednakoj osnovi s drugima. 

Istim su povodom slična događanja održana još i u Dugoj Resi i Karlovcu. U Dugoj Resi je organizator bila Udruga Naša djeca, a u Karlovcu je u subotu, 2. travnja, svoju manifestaciju održala Udruga Frendofon. Oba ova događaja je u ime Karlovačke županije popratila i pozdravila pročelnica Upravnog odjela za hrvatske branitelje i zdravstvo Maja Vučinić Knežević.

Informacije

Adresa:
A. Vraniczanya 2, Karlovac

Telefoni:
centrala: 047/ 666-111
tajnica župana: 047/666-101
tajnica zamjenika župana: 047/666-100
tajnica zamjenika župana: 047/666-102

Radno vrijeme:
7,00 do 7,30 - 15,00 do 15,30
(klizno radno vrijeme)

Dnevni odmor: 10,30 - 11,00

Uredovno vrijeme za rad sa strankama u upravnim tijelima Karlovačke županije

E-mail: pisarnica@kazup.hr

Pristupačnost