Vijesti     -     Kontakti

Karlovačka županija u pilot projektu Energetski pametne škole

senzorika

Karlovačka županija pokrenula je pilot projekt Energetski pametne škole čijom je provedbom predviđeno opremanje škole pametnim sustavima za mjerenje i daljinsko očitanje potrošnje energije i vode te analizu prikupljenih podataka.

Svrha projekta je prikupljanje podataka o potrošnji u stvarnom vremenu, pravovremeno otkrivanje kvarova i nepravilnosti u radu energetskih i vodoopskrbnog sustava objekta, praćenja kvalitete zraka u prostoru, praćenje međuovisnosti uvjeta u prostoru (temperatura, CO2) i potrošnje energije te verifikacija stvarnih ušteda nakon obnove zgrade. Krajnji cilj projekta je energetska i financijska ušteda te povećanje razine komfora učenika i nastavnika. Pametni sustav podrazumijeva korištenje senzora kvalitete zraka u prostorijama, mjernih uređaja za daljinsko očitanje potrošnje energije i vode, IoT mreže za prijenos podataka i softverskog korisničkog sučelja za monitoring i analizu podataka.

Projekt su, u četvrtak, 25. veljače, u nazočnosti županice Karlovačke županije Martine Furdek Hajdin, gradonačelnika Grada Karlovca Damira Mandića, ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske REGEA-e Julija Domca te ravnatelja uključenih škola, predstavili predstavnici tvrtki Odašiljači i veze i Končar Inem, predvođeni predsjednikom uprave Končar Inem-a Vedranom Jelinekom i direktorom i članom Uprave OIV-a Matom Boticom. Predstavljanje je održano u prostoru sportske dvorane Prirodoslovne škole u Karlovcu, koja je i sama uključena u projekt. 

Prema najavi ravnatelja REGEA-e Julija Domca, ovo je pilot projekt koji se sada provodi u Gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji, a model je koji će se moći primjenjivati u cijeloj Hrvatskoj te je predstavlja veliku korist za okoliš i gospodarstvo. 

Županica Martina Furdek Hajdin: "Ovo je odličan projekt koji će rezultirati velikim uštedama na enegiji, a pružit će kvalitetnije životne i radne uvjete te smanjenje štetnih emisija i uporabu "zelene energije". Velike su mogućnosti za njegovu implementaciju i široku primjenu, jer samo u školstvu Županija ima 31 osnovnu i srednju školu, uz Grad Karlovac koji je osnivač 11 osnovnih škola. 

Informacije

Adresa:
A. Vraniczanya 2, Karlovac

Telefoni:
centrala: 047/ 666-111
tajnica župana: 047/666-101
tajnica zamjenika župana: 047/666-100
tajnica zamjenika župana: 047/666-102

Radno vrijeme:
7,00 do 7,30 - 15,00 do 15,30
(klizno radno vrijeme)

Dnevni odmor: 10,30 - 11,00

Uredovno vrijeme za rad sa strankama u upravnim tijelima Karlovačke županije

E-mail: zupan@kazup.hr

Pristupačnost