Povjerenik za informiranje dr. sc. Zoran Pičuljan održao radionicu o primjeni Zakona o pravu na pristup inforamcijama

Zoran Piculjan

Na inicijativu Hrvatske zajednice županija i u organizaciji Karlovačke županije u petak, 6. svibnja, u prostoru Hotela Korana Srakovčić u Karlovcu, održana je edukativna radionica na temu Primjena i ograničenja primjene Zakona o pravu na pristup informacijama. Radionicu je održao Povjerenik za informiranje dr. sc. Zoran Pičuljan, sa suradnicama, Tanjom Dvorski i Lucijom Jadrijević. Radionica je bila namijenjena za službenike županijskih uprava koji rade kao osobe zadužene za provedbu Zakona o pravu na pristup informacijama te djelatnike zadužene za odnose s javnošću, iz svih hrvatskih županija.

U ulozi domaćina goste je pozdravila županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, a potom su Povjerenik Zoran Pičuljan i njegove suradnice održali prezentacije i predavanja uz raspravu po temama. Županijski djelatnici postavili su brojna pitanja i komentirali primjere iz svakodnevne prakse te probleme s kojim se susreću pri praktičnoj primjeni Zakona. Kroz raspravu su pojašnjene mnoge nedoumice i primjeri rješenja, a Povjerenik je ponudio dodatnu pomoć u komunikaciji s županijama, u cilju što veće transparentnosti i kvalitetnije usluge prema građanima.

Zaključeno je da ovakvi skupovi u velikoj mjeri olakšavaju komunikaciju i izravan prijenos informacija te olakšavaju snalaženja u praktičnoj primjeni Zakona. Po uzoru na inicijativu Hrvatske zajednice županija, Povjerenik će slične radionice obavljati i s drugim institucijama i njihovim udruženjima, koji su obveznici provedbe Zakona o pravu na pristup informacijama.