Zbrinjavanje tekstilnog otpada

humanaU Srednjoj školi Duga Resa održan je danas sastanak županice Martine Furdek-Hajdin, predstavnika komunalnih poduzeća s područja Karlovačke županije, direktorice tvrtke KODOS Marije Tufeković sa predstavnicima Socijalne zadruge Humana Nova Čakovec. Tema sastanka bilo je zbrinjavanje tekstilnog otpada, a predstavili su je upravitelj Socijalne zadruge Humana Nova Ivan Božić sa suradnicima. Humana Nova društveno je poduzeće koje djeluje na 3 područja: okolišnom, društvenom i ekonomskom. Zapošljavaju osobe s invaliditetom i druge društveno isključene osobe koje u Humani Novoj svakodnevno stvaraju nove vrijednosti od odbačenih tekstilnih predmeta te proizvode nove kvalitetne i inovativne proizvode.Trenutačno djeluju u sjeverozapadnoj Hrvatskoj te razvijaju podružnicu u Dugoj Resi koja će se otvoriti do kraja godine i spajati Dalmaciju, Slavoniju i Istru. 
Skupljanje, ponovna upotreba i recikliranje tekstila imaju pozitivne ekološke i ekonomske utjecaje istaknula je županica Martina Furdek-Hajdin te podsjetila na projekt Eco Social, inače projekt kojemu je nositelj LAG Vallis Colapis, a partneri Srednja škola Duga Resa, Karlovačka županija i Humana Nova. 
"U projekt je bilo uključeno 12 škola s područja Karlovačke županije, a sakupljeno je više od 32 tone tekstila. Učenici su se kroz ovaj projekt upoznali s primjerima dobre prakse zadruge, stekli nova znanja o poduzetništvu, volonterstvu u ponovnoj uporabi tekstila." - istaknula je županica