Županica Martina Furdek Hajdin primila novo vodstvo HGSS-a : "Vaš posao je neophodan i nužan za sigurnost građana"

hgss6Hrvatska gorska služba spašavanja jedna je od temeljnih operativnih snaga sustava civilne zaštite RH, a njezini članovi su volonteri, primarno alpinisti, ali i speleolozi, visokogorski planinari i skijaši obučeni za pružanje prve pomoći unesrećenima i obučeni za sve tehnike gorskog spašavanja, uključujući spašavanja uz pomoć helikoptera, potrage na nepristupačnim terenima i akcije uz pomoć potražnih pasa.

U prosincu 2022.godine za novog pročelnika Službe izabran je Josip Brozičević, dosadašnji dopročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja, koji je na toj dužnosti zamijenio Josipa Granića, koji će nastaviti obnašati funkciju izvršnog pročelnika.

Novo vodstvo HGSS-a, pročelnika Brozičevića i izvršnog pročelnika Granića primila je danas županica Martina Furdek-Hajdin. Prijemu su nazočili i pročelnici stanica Karlovac i Ogulin Matija Kranjčević te Josip Dujmić, a uz županicu bila je i zamjenica županice Vesna Hajsan-Dolinar, privremeni pročelnik Ureda županice Bernardo Pahor te viši stručni suradnik za poslove zaštite na radu, vatrogastvo i razminiranje Josip Ribar.

Mi u Karlovačkoj županiji možemo biti sretni što o našoj sigurnosti brine dobro organizirana ekipa Operativnih snaga, a članovi HGSS-a su važna karika u njoj. Od preko 1000 članova koliko ih broji HGSS na razini države, njih čak 100 djeluje na području naše županije. Vaš posao je neophodan i nužan za sigurnost građana i Karlovačka županija će i dalje nastaviti pomagati radu HGSS-a.“ – naglasila je županica Martina Furdek-Hajdin

 Pročelnik Službe HGSS-a Josip Brozičević zahvalio je županici na pozivu, pomalo se i iznenadivši jer kako kaže, ovo je njegov prvi susret na poziv dužnosnika. "Vi u Karlovačkoj županiji imate sreću što ste jedna od tri županije koja ima dvije ispostave i to dvije jako dobre stanice koje imaju dugu tradiciju i iskusne i sposobne spašavatelje. Mi smo volonteri, a sredstva koja nam trebaju su namijenjena održavanju hladnog pogona i nabavu opreme. Kako se trendovi pomiču, tako se  i mi se u skladu s time opremamamo i što je još važnije-educiramo.  Svaki euro uložen u spašavanje se višetruko isplati.

Karlovačka županija redovito financijski pomaže rad Stanica Karlovac i Ogulin te je tako i u Proračunu za 2023. godinu osigurala 36 tisuća eura za realizaciju aktivnosti stanica Karlovac i Ogulin.